Höga viten för Maria Elementar

Uppdaterad
Publicerad

Den fristående Maria Elementarskola i Stockholm ska betala 400.000 kronor i vite, enligt en ansökan som Skolinspektionen lämnat till Förvaltningsrätten i dag.

Skolinspektion har dessutom beslutat om ett nytt föreläggande med vite, denna gång på 800.000 kronor. Anledningen är att skolan fortfarande har allvarliga brister i verksamheten.

Det är första gången som Skolinspektionen ansöker om utdömande av vite.

Friskolan, som har cirka 230 elever, riskerar alltså att få betala totalt 1,2 miljoner kronor om skolledningen inte lyckas få bukt på problemen. Kravet är nu att bristerna ska vara åtgärdade senast den 18 september.

Skolinspektionen har talat om ”uppseendeväckande brister” i undervisning och attityder. Enligt Skolinspektionen är den otidsenliga kunskapssynen och det auktoritära förhållningssättet till eleverna det grundläggande problemet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.