Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Högt tryck på ny lokförarutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lokförare är stor, men när MTR.s nya yrkeshögskoleutbildning till lokförare snart startar är söktrycket högt.

Till hösten 2017 startar MTR sin första lokförarutbildning. Utbildningen som har 30 platser har fått 360 ansökningar.

– Vi trodde inte att vi skulle få så många ansökningar eftersom det är första gången vi drar igång utbildningen, men det är jätteroligt att så många har fått upp ögonen för utbildningen, Chatrine Werkell, projektledare för MTRs yrkeshögskoleutbildning.

Hon fortsätter:

– Speciellt är det roligt att det sker i Stockholm eftersom det har varit svårare att locka sökande i storstadsregionerna.

Efterfrågan på lokförare väntas bli större än tillgången det närmaste året, det visar Arbetsförmedlingens yrkesprognos. Dessutom pågår en stor pensionsavgång just nu.

Hur har ni lyckats locka så många sökande?

– Vi har gjort en intensiv kampanj, även i sociala medier. Det skiljer sig väl från andra utbildningar, berättar Claes Nyberg, tillförordnad pressansvarig på MTR.

De som utbildar sig kanske inte väljer er som arbetsgivare?

– Vi får inte ställa de kraven. För att vi ska få bedriva utbildningen så ska de anställda få välja fritt. Men självklart vill vi visa upp vår arbetsplats. Men de får köra för vilket företag de vill.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.