Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad politikerna säger om varför de måste höja både skatt och SL-kort och vad oppositionen säger. Foto: Tim Aro/SvD/TT

Höjd skatt och dyrare SL-kort nästa år i Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen presenterade Region Stockholm sin budget för nästa år. En besk medicin för länets invånare: SL-kortet blir 50 kronor dyrare och skatten höjs med 30 öre per intjänad hundralapp.

Enligt den styrande koalitionen slår inflationen och kostnadsökningarna hårt mot regionens ekonomi, med kostnadsökningar på tio miljarder kronor.

– Det här är ingen budget med satsningar eller ambitionshöjningar – det är en budget för att kunna se vårdpersonalen i ögonen framöver, säger Aida Hadžialić (S), finansregionråd.

Höjd skatt och dyrare SL-kort

Regionskatten höjs med 30 öre till 12,38 kronor per intjänad hundralapp.

– Det motsvarar ungefär 84 kronor på en undersköterskelön. Ambitionen är att höjningen ska trappas ner när möjlighet finns, säger Gustav Hemming (C), klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd.

Dessutom blir SL:s månadskort 50 kronor dyrare och kommer från årsskiftet att kosta 1 020 kronor i stället för som idag 970 kronor. Däremot fryser man priset för unga, studenter och pensionärer.

Höjda patientavgifter

Nästa år höjs även patientavgifterna (se faktarutan nedan), men trots det kärva ekonomiska läget blir det inga uppsägningar på länets sjukhus. Regionen vill i stället klubba igenom en budget med underskott – något som bara får göras i undantagsfall.

– Trots det ett har vi hål i kassan på sex miljarder. Det motsvarar Södersjukhusets drift med nästan 5  000 anställda, säger Aida Hadžialić.

Sjukhusvård och kollektivtrafik

Regionen, som ansvarar för länets sjukhusvård och kollektivtrafik, styrs av en mittenkoalition där Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet ingår. Vänsterpartiet agerar stödparti och står också bakom styrets förslag till budget för nästa år.

Regionens totala budget för 2024 är cirka 98 miljarder kronor och ska tas upp för beslut i regionfullmäktige i november.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är dyrt som det är”, säger Camilla Oljemark om SL-kortet. Hör två stockholmare om det dyrare SL-kortet och höjda skatten. Foto: Pia Heick, SVT

Höjda patientavgifter

Avgiftshöjningarna gäller för vuxna över 18 år.

Patientavgiften för besök på närakuter höjs från 250 kronor till 375 kronor. Som jämförelse är avgiften på sjukhusens akutmottagningar 400 kronor.

Enhetstaxan inom öppenvården höjs från 250 kronor till 275 kronor.

Avgiften per dygn inom slutenvården höjs från 120 kronor till 130 kronor.

Ändringarna börja gälla efter årsskiftet.

Källa: Mittenkoalitionen i Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.