Camilla Lindgren, koordinator på Tobiasregistret, och Amanda Bergström Suihko. Foto: Tobiasregistret/Privat

”Hon har fått 14.000 nya chanser – det är fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

I söndags postade 22-åriga Amanda Bergström Suihko från Täby om sin leukemi på Facebook. Sedan dess har Tobiasregistret, ett register där man matchar potentiella donatorer av blodstamceller med de sjuka som behöver dem, tagit emot fler än 14.000 nya anmälningar.

– Det är fantastiskt. I vanliga fall får vi omkring 60 nya anmälningar per dag, det har verkligen gett resultat, säger Camilla Lindgren, koordinator på Tobiasregistret.

Enligt Camilla Lindgren är det många som inte känner till registret, men att många anmäler sig när man får reda på att registret finns och hur enkelt det är att anmäla sig.

– Varje gång det kommer ett upprop, särskilt om det är från någon som är drabbad, så ser vi att viljan är stor i landet att anmäla sig till registret.

Lämnar salivprov

Till en början lämnar man ett salivprov med hjälp av en tops. Salivprovet analyseras sedan och man får fram ett så kallat HLA-värde som lagras i en säker databas. Databasen är sedan sökbar i hela världen så att man kan matcha givare och patienter. Om det blir en träff kontaktas givaren för att se om hen är intresserad av att gå vidare och donera blodstamceller.

I Sverige finns fler än 100.000 personer anmälda i Tobiasregistret. I hela världen finns det totalt 30 miljoner potentiella givare.

– Det kan låta mycket, men fortfarande är det så att var tredje patient som är i behov av blodstamceller står utan passande givare och därför inte får den behandling den behöver, berättar Camilla Lindgren.

Söker yngre givare

Givarna i Tobiasregistret står kvar till de är 60 år gamla. Idag är de flesta av givarna över 40 år och nu behövs det fyllas på med givare i åldrarna 18-35 år.

– Den medicinska forskningen visar att ju yngre givare, desto bättre resultat, säger Camilla Lindgren.

14.000 nya chanser

Tobiasregistret ägs och förvaltas av ett dotterbolag till Stockholms läns landsting. Sedan starten 1992 har fler än 800 sjuka hittat givare och fått blodstamceller tack vare registret.

Även om det fortfarande är mycket som ska stämma för att Amanda Bergström Suihko ska hitta en passande givare så har ändå chanserna ökat något sedan i söndags.

– Än så länge har hon och andra fått 14.000 nya chanser, det är fantastiskt, säger Camilla Lindgren.

För mer information, se tobiasregistret.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.