I klippet möter du Lescott Mohamed som söker jobb hos rekryteraren Fariah Idle Foto: Per Karlsson

Hon hjälper tidigare kriminella till arbete

Uppdaterad
Publicerad

När Fariah Idle nyligen startade rekryteringföretaget som specialiserat sig på människor som finns i belastningsregistret anmälde sig närmare fyrahundra personer. Alla intervjuades, fem valdes men en hoppade av och två kastades ut.

Fariah Idle är Tenstaprofilen som gjort sig känd för att prata känslor med kriminella killar och har uppmärksammats i både tv, tidningar och radiodokumentär. Nu tar hon nästa steg med att hjälpa kriminella tillbaka i samhället genom att starta ett rekryteringsföretag som vänder sig till personer som på grund av att de finns i belastningsregistret kan ha extra svårt att få jobb även om de blivit drogfria och slutat med kriminalitet.

Tuffa regler för de få utvalda

– Vi är strikta med vilka vi väljer ut och vi är strikta med regler, tider och drogfrihet och vi drogtestar här och vi har nolltolerans mot hot och våld, säger Fariah Idle, initiativtagare och rekryterare.

Idéen föddes ur arbetet med de kriminella killarna hon pratat känslor med tidigare och tillsammans med företagare som vill göra en samhällsinsats, bland annat ett etablerat rekryteringsföretag, är hon nu igång med den första gruppen som från början bestod av fem utvalda killar men som efter avhopp och uteslutningar bara består av två.

– En hoppade av själv, du vet de tror att det här ska vara enkelt, och två kastade vi ut för de kunde inte passa tider, säger Fariah Idle.

Drömmer om att bli lärare

En av de två som fortfarande är kvar i verksamheten är Lescott Mohamed som bestämt sig för att det får vara slut på kriminalitet, han drömmer om att bli lärare på högstadiet.

– Jag har ju gått tre år i gymnasium, jag vill inte kasta bort det, och jag behöver bara komplettera några ämnen för att kunna läsa vidare, säger Lescott Mohamed.

Han berättar att det är mammans förtjänst att han trots ett struligt liv ändå gick klart gymnasiet, att hon var tuff och tvingade dit honom, om inte annat för att han inte skulle förlora sina studiemedel, och det är han tacksam för idag.

I klippet ovan kan du bland annat höra vilka alternativ Lescott ser framför sig om han inte lyckas  förändra sitt liv och hur Fariah ser på risker och möjligheter för de förre detta kriminella.

Utbildning och praktik

Förutom Fariah består rekryteringsverksamheten av bland annat av tidigare kriminella och missbrukare som själva vet hur det är att lämna det kriminella livet bakom sig och de finns tillgängliga dygnet runt. De medverkande förväntas gå en 35 dagars utbildning, klara av att sköta en obetald praktik för att i slutänden kunna få hjälp vidare till ett riktigt jobb eller studier.

– Vi är medvetna om att det kommer att bli svårt men om vi kan lyckas få ut en kille i halvåret i jobb så har vi ändå lyckats. Vi tänker långsiktigt och nu ska vi sätta oss ner med listorna på intresserade och se om och vilka vi eventuellt kan ta in nu när några försvann ur verksamheten, avslutar Fariah Idle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.