Hennes båt är en förstärkt Laurin 31 som byggdes på Lidingö 1969. Foto: TT

Hon seglar ensam över Atlanten

Publicerad

Olivia Dellow tvingas genomlida oväder, brist på sammanhängade sömn och ensamhet, när hon börjar ensamseglingen som ska ta henne över Atlanten.

– Man måste verkligen ha en plan för allting, säger hon.

Segelbåten ligger förtöjd vid Kastellholmen i centrala Stockholm. Men snart är det dags att lämna den trygga hamnen och ge sig ut på havet. Efter Östersjön väntar Kielkanalen, Biscayabukten, Lissabon, Kap Verde och därefter ska Atlanten korsas.

Olivia Dellow, 24, ska försöka undvika oväder om det går, men på öppet hav kan vädret slå om fort. En del i äventyret är också att få testa sig själv.

– Att man står där ute mitt ute på havet i en storm och tvingas att lösa situationen, för det finns ingen annan där, säger hon.

Skramlar till livflotte

Några veckor innan avfärd medger hon att det är nervöst. Även om hon är en van seglare är en ensamsegling över Atlanten ett jätteprojekt. Den största faran är att ramla i vattnet, men det finns också en risk att krocka med containrar som flyter omkring.

Olivia Dellow säger att det handlar om att tänka sig för innan, att alltid vara fastspänd när hon rör sig på däck, och att försöka att förbereda sig på olika scenarier.

Olivia Dellow beräknar att hon lämnar Stockholm den 3 juli. Foto: TT

– Det ska krävas mycket för att man ska dö ute på havet, då behöver det gå hål i båten eller att det börjar brinna. Då är man körd. Jag försöker nu att samla ihop pengar till en livflotte, även om jag hoppas att jag aldrig kommer att behöva den, säger hon.

Olivia Dellow säger att det som lockar är att få vara ensam med naturen.

– Det är så sällan man får möjlighet att möta sig själv i det här samhället. Det är så mycket som distraherar. Jag tror att det är viktigt att ta en paus och bara ha hav och himmel, säger hon.

Män försöker stoppa

Äventyret har blivit finansiellt möjligt genom sponsorer, som stöttat med framför allt utrustning, och eget slit med många ströjobb.

– Seglingsvärlden är bara män, så man har en liten fördel av att vara tjej, säger Olivia Dellow.

Men hon har också mött mycket motstånd från män.

– Jag tror mest att det är de som har drömt om att göra något liknande, men som aldrig kommit iväg, som gillar att läxa upp en och säga att det är omöjligt. Jag har lärt mig att inte lyssna på allt, säger hon.

Kanske seglar vidare

Däremot har hon lyssnat på andra långseglare, exempelvis Laura Dekker, som var 16 när hon blev världens yngsta världsomseglare.

Foto: TT

– Det var fantastiskt att få fråga ut en tjej som är yngre än jag och som gav mig så mycket bättre råd än gubbarna som själva inte gjort resan, men som ändå tror att de kan allt, säger Olivia Dellow.

Slutmålet för långseglingen är New York, men Olivia Dellow hymlar inte med att en världsomsegling inte är omöjlig.

– Jag kommer säkert att vara sugen att åka jorden runt, men då behöver jag mer pengar, säger hon.

Olivia och Florence

Oliva Dellow seglar på S/Y Florence, en förstärkt Laurin 31 byggd på Lidingö 1969. Hennes pappa är seglare och hon har själv tidigare seglat bland annat till Amsterdam.

Florence är långkölad, ketchriggad, 9,8 meter lång och väger 6,8 ton och är utrustad med solceller och vindgenerator.

Avresan från Stockholm är beräknad till 3 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.