Hot om skolskjutning spreds på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

En bild föreställande en maskerad man med vapen spreds på sociala medier igår. Till bilden fanns en hotfull text om att en skolskjutning skulle inträffa på en skola i Stockholms stad.

Händelsen anmäldes som olaga hot, men efter att polisen utrett saken tillsammans med skolan har polisen kunnat konstatera att det inte rörde sig om något hot. Meddelandet ska ha varit menat som ett skämt i en mindre krets, men fick spridning och missförstods.

– Det är alltid svårt med internet och skämt. När man inte ser varandra och kan läsa av en persons mimik så kan det vara svårt att veta om saker som skrivs ska uppfattas som skämt, ironi eller allvar. Det är också svårt att hålla saker inom en liten krets på internet. Jag tycker inte att man ska skämta om brott, det här skapade oro och vi fick jobba med det både i går och i natt, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

Polisen har nu avskrivit ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.