Minnesplats i Fisksätra för Ndella Jack som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Foto: TT/Stina Stjernkvist

Hovrätten ändrar dom – män döms för mordet på Ndella Jack

Uppdaterad
Publicerad

Två män som friades av tingsrätten från det uppmärksammade mordet på en 18-årig kvinna i Stockholmsförorten Råcksta i augusti i fjol döms nu av hovrätten till 16 respektive 12 års fängelse.

Den ena mannen döms för medhjälp till mord vid skjutningen av den unga kvinnan och den andre döms för medhjälp till försök till mord. En av männen döms även för medhjälp till försök till mord i Nacka i september 2019.

Straffet bestäms till 16 års fängelse för den man som döms för båda händelserna och till 12 års fängelse för den andre mannen.

Sköts med automatvapen

Dödsskjutningen i Råcksta, som skedde med automatvapen, fick stor uppmärksamhet. Den unga kvinnan som dödades var enligt åklagaren inte måltavla för skotten, utan hennes man.

De två män som hade åtalats för mord på kvinnan och mordförsök på maken friades i slutet av maj. Enligt Solna tingsrätt var det bland annat inte klarlagt vilken flyktbil som använts.

Ny bedömning

Hovrätten gör en annan bedömning och kommer fram till att det vid en sammanvägning av den utredning som åklagaren presenterat är ställt utom rimligt tvivel att männen har medverkat till mord och försök till mord genom att bland annat skaffa fram flyktbil och ta befattning med vapen som använts, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

För händelsen i Nacka dömdes en 23-årig man till åtta års fängelse för medhjälp till försök till mord. En annan man friades. När det gäller det åtalet gör hovrätten i stort sett samma bedömning som tingsrätten. Det innebär att de åtalade männen, som nu även döms för händelsen i Råcksta, döms för medhjälp till försök till mord genom att ha varit på brottsplatsen, tagit befattning med vapen och skaffa fram flyktbil.

Nedan hör ni offret Ndella Jacks pappa efter den friande domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ndellas pappa Pa-Modu Jack berättar om sorgen efter dottern Ndella. Foto: Tommy Bergman/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer