Foto: TT Bild/Hampus Andersson

Sänkt straff för vänsterextremist i Kärrtorp

Uppdaterad
Publicerad

I dag sänkte hovrätten domen mot vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren som knivhögg en nazist under attacken mot demonstrationen i Kärrtorp.

Hovrätten dömer Bjurströmer Almgren till fem år och sex månaders fängelse för försök till dråp, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Bland bevisningen finns bland annat filmer som visar händelsen i Kärrtorp. Joel Bjurströmer Almgren dömdes i tingsrätten till 6,5 års fängelse – det överlägset hårdaste straffet efter våldsamheterna i Stockholmsförorten Kärrtorp.

I domen beskriver hovrätten den dömde mannens likgiltighet inför risken för att den angripne skulle avlida av knivskadorna. Särskilt fästes vikt vid att vänsterextremisten tagit ett steg tillbaka och lämnat från sig en flagga han hållit i handen, för att därefter närma sig mannen med kniven i beredskap.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

”Detta talar för att hans agerande inte var helt oöverlagt eller affektstyrt”, skriver hovrätten.

Hävdade nödvärn

35-årige Bjurströmer Almgren har hävdat att han använde kniven i nödvärn för att skydda demonstranterna.

– Det fanns inga alternativ. Antingen hade vi stått där och fått ta emot stryk eller så hade vi försvarat oss. Vi valde att försvara oss, sade han under rättegången.

Känd i vänsterextrema kretsar

Joel Bjurströmer Almgren har flera domar bakom sig, bland annat för våldsamt upplopp och misshandel. Enligt experter är han en av grundarna av den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten.

Sju personer som tillhörde nazistgruppen har tidigare dömts för våldsamt upplopp. Tre av dem dömdes till fängelsestraff på mellan sex och åtta månader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet