Hovsjö – Lek med alkogel orsakade skolbranden

Uppdaterad
Publicerad

Det var lek med alkogel som orsakade den omfattande branden på Hovsjöskolan i augusti. Nu pågår uppbyggnadsarbetet och elever och personal kämpar på i provisoriska lokaler i väntan på att den nya skolan ska bli klar.

Tålamod och improvisationsförmåga är två egenskaper som lärarna på Hovsjöskolan varit tvungna att öva upp efter branden. För det är annorlunda att hålla lektion i slöjd, musik, hemkunskap och N O – utan tillgång till specialsalar.

Textil- och spanskaläraren Fransisca Sastre packar två shoppingvagnar med det material som behövs till nästa lektion.

-Det är ganska jobbigt, men det är ju under en tidsbegränsad period så det går ju. Det är värre för min kollega som har träslöjd. Alla hans maskiner och vertyg försvann i branden, så det är tufft, säger textil- och spanskaläraren Fransisca Sastre till ABC.

Undervisningen hålls omväxlande på den intilliggande Gröndalsskolan och den nerlagda Högbergaskolan några 100 meter bort. För att lärarna ska hinna i tid till de olika salarna , har fyra tjänstecyklar köps in.

-Det är första gången jag skaffat tjänstecyklar till en skola, säger rektor Toma Hagman med skratt i rösten.

En bit bort har klass 7B gymnastik – utomhus. Stora delar av gymnastiksalen och de intilliggande omklädningsrummen förstördes i branden, så idag står längdhopp på schemat trots att det blåser en bitande vind.

-Det är kallt och jobbigt. Men det måste gå, för det är inte vårt fel att skolan brann upp, säger Gabriella Samuel som går i klass 7B.

-Det är jobbigt att gå fram och tillbaka mellan Gröndalsskolan och Högbergaskolan. Det ska bli skönt när Hovsjöskolan står klar, säger klasskompisen Nano Solakian.

Den tredjedel av Hovsjöskolan som totalförstördes i branden är bortschaktad och de delar som rök- och vattenskadades håller nu på att saneras och byggas upp igen.

Om ungefär fyra veckor ska skolan stå klar. Då kan skolpersonalen äntligen få packa upp det lösöre som räddades undan branden – material som nu finns förvarat i stora containrar på fotbollsplanen.

-Jag hyser stor respekt för det tålamod och den improvisations-förmåga som personalen visat under den här svåra tiden. Det finns inget slut på den uppfinningsrikedom de visat för att få allt att gå ihop, säger rektor Tom Hagman.

Det är nu klarlagt vad som orsakade skolbranden i Hovsjö. Två pojkar, 15 och 16 år gamla, har erkänt att de lekt med alkogel vid ett av skolans fönster – en lek som slutade med en katastrof. Pojkarna har nu omhändertagits enligt lagen om vård av unga, LVU.

-Det känns bra att få ett avslut på det här. Nu kan vi blicka framåt, säger rektor Tom Hagman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.