Bild på ett elchockvapen. Arkivbild. Foto: TT/AP

Hundratals poliser får testa elchockvapen

Publicerad

400 poliser kommer få testa att bära elchockvapen. I slutet av mars får man veta vilka enheter som utsetts, Stockholm är ett av de områden som kommer vara delaktiga enligt polisens teknikkoordinatorn Pär Wärdig.
– Många är väldigt positiva och ser fördelar med detta, säger han.

Det är 400 poliser i landet som kommer testa elchockvapen. Planen är att olika polisenheter får olika uppdrag i projektet. Vissa grupper får utbildning och elchockvapen att arbeta med under testperioden. Medan andra enheter blir så kallade ”kontrollgrupper” där man inte har elchockvapen.

– Då ska vi se skillnaden på grupperna och därmed kolla om detta är ett hjälpmedel vi kommer använda oss av, säger polisens teknikkoordinator Pär Wärdig som är med och utvecklar projektet.

Inte ofarligt

Under 2017 ska man ta fram riktlinjer och en speciell vapenutbildning för projektet, som rullar igång under 2018/2019. Effekten man hoppas på är ett minskande av användandet av tjänstevapen, och att den generella våldsnivån sjunker.

Men trots att det kallas för ett mindre farligt vapen, är elchockvapnen inte ofarliga. Pär Wärdig berättar om att det finns risker för att man skadas och i värsta fall dör.

– Pepparspray och batong har ju sina brister, det har även elchockvapen. Men det är därför vi ska kolla om det ska införas, eller om bristerna är för stora, säger Pär Wärdig.

”Stockholm är delaktiga”

Från polisenheterna har responsen varit övervägande positiv, berättar han. Förslaget om elchockvapen kom efter en utredning 2014 där man utredde hur man inom polisen skulle minska antalet dödskjutningar.

– Många inom polisen ser fördelar med att man kan agera under ett tidigare stadie vid en händelse, säger Pär Wärdig.

Enligt Pär Wärdig så är sannolikheten stor att någon av polisenheterna som blir utvalda ligger i Stockholm.

– Stockholm kommer vara delaktiga, på ett eller annat sätt, säger han.

Projektet utvärderas sedan av polisutbildningen vid Umeå Universitet.

Tidigast 2021 kommer eventuella elchockvapen börja användas av polisen, ifall man finner att de är det bästa alternativet.

Fakta: Elchockvapen

Visa

Ett elchockvapen som avlossar små projektiler, via trådar förbundna med utskjutningsdelen, kallas ofta för elpistol eller taser.

När de små pilarna går in i kroppen orsakar strömmen ett kramptillstånd i muskulaturen vilket gör att den träffade blir orörlig och ofta faller till marken. Detta gäller även för personer som är tillfälligt smärtokänsliga på grund av exempelvis starkt narkotikarus.

Elpistoler fungerar bäst på korta avstånd, upp till omkring sju meter.

Från början klassades elchockvapen som ”icke dödliga vapen”. Men sedan det i USA uppmärksammats flera dödsfall vid användning av elpistol ändrades benämningen till ”mindre dödliga vapen”.

Källa: Martin Lundin, Polismyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer