”Hur förbjuder du gåvor”

Uppdaterad
Publicerad

Många har reagarat på professor Bo Rothsteins förslag att göra det förbjudet att ge till tiggare.

En av de som reagerat på Bo Rothsteins artikel på DN-debatt, är Roger Mogert, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm.

– Det kan inte vara ett seriöst förslag. Hur förbjuder du gåvor. Hans stora poäng är att man måste tvinga de som styra att göra någonting. Där delar jag hans frustration både när det gäller Stockholm, i landet och på EU-nivå.

Tiggare i Sverige

SVT: Vad är din lösning?

– Jag tror att man måste ha ett riktat arbete mot den här gruppen. Det är inte ett problem bara i Stockholm utan också i Europa. Det ena är att de bor i kåkstäder i princip, i Högdalen. Vi måste se till att de får tak över huvudet. Den situationen som de lever i föder kriminallitet och social misär, säger Roger Mogert (S)oppositionsborgarråd i Stockholm till ABC.

Anna König Jerlmyr (M), socialborgarråd i Stockholms stad, är bortrest men skriver i en kommentar till ABC.  

”Stockholms stad driver Vinternatt för att tillhandahålla tak över huvudet för hemlösa EU-migranter. När det gäller problemen med tiggeri bör större fokus läggas på den europeiska nivån ”

Löser inte grundproblematiken

Anna Johansson som är social chef på Stadsmissionen i Stockholm, tror inte att ett förbud mot att ge gåvor löser grundproblematiken.

-Tiggeri är ett symptom på att många människor i vår omvärld lever i fattigdom. För att komma åt grundproblemet måste man föra en dialog och samtal på internationell och EU-nivå. Framför allt med de länder, exempelvis Bulgarien och Rumänien, som berörs i hög grad, säger hon i en kommentar till TT.

Många reaktioner på Twitter

Många på mikrobloggtjänsten Twitter har också reagerat på Bo Rothsteins förslag.

”Medan Bo Rothstein väntar in samhällets åtgärder kommer hundratals människor frysa och svälta på Stockholms gator” skriver en signatur.

En annan skriver så här: ”Att utsätta enskilda individer för försämringar för att tvinga fram reformer. Kan vi testa den teorin på Rothstein själv först?”

Maria Abrahamsson, riksdagsledamot för Moderaterna twittrar så här  ” Blir förvånad för jag hade högre tankar om professor Bo Rothstein. Tiggeriparallellen till sexköpslagen håller inte”.

SVT har sökt Bo Rothsteins för en kommentar utan att lyckas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Sverige

Mer i ämnet