Foto: TT arkiv

Hur gör man vid ett inbrott?

Publicerad

En tredjedel av Stockholmarna oroar sig för att bli utsatta för ett inbrott, samtidigt är de bland de som har minst koll på hur man agerar vid ett inbrott, visar Verisures rapport Svenskarna och Trygghet.

I somras ökade inbrotten rejält i Stockholms innerstad vilket visar att Stockholmarnas oro för inbrott är befogad. I rapporten var det 12 procent som säger sig ha blivit utsatta men ändå har man dålig koll på vad man ska göra om man misstänker att man haft inbrott.

– Om man kommer hem och misstänker att det varit inbrott och att någon kan vara kvar, gå ut och ring polisen. Gå inte in och städa, även om det är rörigt och man vill få bort det otäcka, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Om man går in och städar riskerar man att städa bort viktiga bevis och det blir svårt att hitta den som är skyldig.

Gör upp plan

Vill man öka tryggheten hemma kan det framförallt vara bra att skapa en relation till sina grannar, så att man har några man känner och kan lita på. Men man kan också skaffa utrustning för att förebygga inbrott, så som säkerhetsdörr, extra lås eller larm. Och prata med familjen eller de du bor med och gör upp en plan om hur ni ska agera om det händer något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.