Under delar av året har Bromma flygplats stått helt utan trafik. Foto: Simon Rehnström / TT

Hur snabbt skulle Bromma kunna stängas?

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Bromma flygplats ska stänga i förtid eller inte ligger nu på regeringens bord. Men näringsminister Ibrahim Baylan (S) har inte lämnat något besked om när beslut ska fattas. Och Swedavias analys av hur coronapandemin har påverkat flygplatsen är inte offentliggjord i sin helhet på grund av affärskritisk information – även för riksdagsledamöterna.

– Vi har uttryckt ett önskemål om att få ett besked i närtid – oavsett vilket det blir. Det vore bra både för oss och för de aktörer som verkar på och omkring Bromma flygplats, säger Robert Pletzin som är presschef på Swedavia.

Hur lång tid skulle det ta att avveckla flygplatsen?

– Under rådande trafiksituation skulle det handla om månader snarare än år att flytta flygtrafiken från Bromma till Arlanda. Det som är avgörande för tidsplanen är det politiska beslutet.

Affärssekretess  på analysen

Swedavia har på uppdrag av regeringen tagit fram en analys om vilka konsekvenser en förtida stängning av Bromma flygplats skulle få.

Men rapporten är inte offentlig i sin helhet på grund affärssekretess. Endast en tvåsidig sammanfattning har publicerats offentligt vilket har väckt kritik.

– Det här är ett sätt att runda demokratin, säger Maria Stockhaus (M) som är ledamot i riksdagens trafikutskott.

Oklart när besked kommer

SVT Stockholm har bett om en intervju med näringsminister Ibrahim Baylan (S) för att få besked om när regeringen ska fatta beslut om Bromma flygplats framtid, men han har avböjt. Men så här svarade Baylan i en interpellationsdebatt i riksdagen om Bromma flygplats den 23 oktober:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.