Det var i en intervju med Dagens Nyheter som Peter Eriksson (MP) uttryckte att han vill se en sänkning av reavinstskatten vid försäljning av bostäder. Han menar att en sänkning skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden och leda till ett mer effektivt användande av de bostäder som finns.
Husägare positiv
Lena Sintring bor i en villa i Täby sedan drygt fyra år tillbaka. Hon hade gärna sett fler barnfamiljer i grannskapet och är därför positiv till en sänkning av reavinstskatten, som troligen skulle leda till flera husförsäljningar i området.
– Senast för några månader sedan så fikade jag med min granne som har bott här i 30 år. Hon vill flytta för hon har en stor trädgård och ett stort hus att ta hand om, men hon kommer inte att få något för pengarna. Det gör att det inte är många familjer som kan flytta hit och att många hus står och förfaller, säger Lena Sintring.
Inlåsningseffekt
Reavinstskatten är i dag 22 procent. Johan Reuterling, mäklare på Bjurfors Täby Danderyd, menar att det är en nivå som skapar en inlåsningseffekt på bostadsmarknaden.
– Har man ett hus eller en lägenhet värd sju-åtta miljoner i Stockholm i dag och har bott där ganska länge, då har man kanske uppemot en miljon kronor i reavinst, säger han, och fortsätter:
– Vi träffar dagligen folk som faktiskt väljer att bo kvar för att det är billigare om man slipper den här miljonen i skatt.
Mäklare: Måste ned till minst 15 procent
För att se någon effekt på bostadsmarknaden tror Johan Reuterling att reavinstskatten behöver sänkas till minst 15 procent.
– För att det ska bli någon effekt måste vi i alla fall ned till 15 procent. Att sänka den med två-tre procent kommer inte att ha någon som helst betydelse.
Skattefrågan påverkar
Lena Sintring har i dagsläget inte några planer på att flytta, men den dag det blir aktuellt kommer skattefrågan att påverka beslutet.
– Om vi skulle flytta så är det klart att en sänkning av reaskatten skulle göra det lite enklare, säger hon.