Hyrorna för hyresgästerna hos två kommunala bostadsbolag höjs med i genomsnitt 5,3 procent från den 1 januari 2024. Foto: Pär Fredin/TT

Hyrorna för två kommunala bostadsbolag i Stockholm klara

Uppdaterad
Publicerad

Hyrorna för de kommunala bostadsbolagen Stockholmshem och Familjebostäder i Stockholm är klara. De höjs med i snitt 5,3 procent från och med den 1 januari 2024, enligt ett pressmeddelande.

För andra året i rad blir hyreshöjningen högre än på många år. Orsaken är de kraftiga kostnadsökningarna för bland annat reparationer och underhåll, samt höjda taxor för värme, vatten och el.

– Våra hyresgäster har väntat på besked och det känns bra att de äntligen får veta vad deras nya hyra blir. Förhandlingen har tagit tid och i slutändan är det hyresgästerna som drabbas av det genom retroaktiva hyror, säger Åsa Wigfeldt, vd på Stockholmshem, i ett pressmeddelande.

För de hyresgäster som har svårt att betala den höjda hyran retroaktivt erbjuds en möjlighet till avbetalning.

Förhandlingarna avbröts

Förhandlingarna om årets hyror avbröts i december och Hyresmarknadskommittén fick genom en opartisk ordförande fatta beslut om höjningen.

– Stockholms stads allmännyttor har ett stort samhällsansvar att bära för att säkra trygga hyresrätter med rimliga hyror i staden. Kommitténs beslut är lägre än vad Stockholmshem och Familjebostäder har krävt, men även 5,3 procents höjning är väldigt högt och kommer bli svårt för många hyresgäster att klara av, säger Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem, i ett pressmeddelande.

För det tredje kommunala bostadsbolaget i Stockholm, Svenska Bostäder, blev hyreshöjningen klar i slutet av februari efter förhandling med Hyresgästföreningen. För de flesta av lägenheterna innebar det en höjning på 5,35 procent från den 1 januari 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.