Foto: Riksdagspartierna

I dag sätter valaffischeringen igång

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är det tillåtet att sätta upp sina valaffischer inför valet i september. Enligt tradition är det partiernas ungdomsförbund som brukar pryda Stockholms offentliga miljöer med olika budskap och det brukar bli lite av en tävling om att få de bästa platserna.

Det som brukar dra igång valrörelsen ordentligt är när de politiska partierna sätter upp sina valaffischer och i dag är det dags igen.

– Det är intensivt såklart, man vill få upp så mycket affischer som möjligt så snabbt som möjligt, säger Carl Nordblom, ombudsman för MUF Stockholm.

Val 2018 – #dinröst

”Man vill gärna ha affischer vid knytpunkter”

Enligt Carl brukar det vara god stämning och många som deltar när det är dags att sätta upp valaffischerna. Det gäller att vara snabb för att få budskapet från just sitt parti att synas.

Carl Nordblom, MUF. Foto: Erik Näslund

– Strategin är att samla så många som möjligt som vill delta och försöka täcka så stora områden som möjligt. Det är stort fokus på Stockholms stad och man vill gärna ha affischer vid knytpunkter, till exempel vid kollektivtrafiken, där det rör sig mycket människor, säger Carl Nordblom.

Kan man inte bara täcka över andras affischer med sina egna?

– Nej, det får man inte. Min erfarenhet är att de etablerade partierna respekterar och följer det.

”Det här blir den stora kampanjkickoffen”

Hur tror du stämningen kommer att vara?

– Vi har ju smygstartat valrörelsen lite redan men det här bli den stora kampanjkickoffen. Många är peppade och taggade på att dra igång valrörelsen på riktigt och det här är ett bra tillfälle att göra det.

Några av de villkor som gäller

  • Valaffischer får inte sättas upp utmed motorvägar, motortrafikleder och mötesfria landsvägar och inte heller på broar över sådana vägar.
  • Valaffischer får inte placeras i kurvor, i cirkulationsplatser eller i övrigt så att sikten skyms för fordonsförare och bör placeras minst 75 meter från vägkorsningar och cirkulationsplatser, minst 50 meter från vägmärken och trafiksignaler samt minst 5 meter från vägkanten.
  • Valaffischer får inte ges sådan utformning att de kan förväxlas med vägmärken eller trafikanordningar.
  • Valaffischers storlek får inte överskrida 4 kvadratmeter.
  • Valaffischer ska tas ned senast den 16 september 2018.
  • Valaffischer ska ägnas sådan tillsyn att de inte vållar nedskräpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet