Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chico lämnades in på Hundstallet när han var 11 månader. Han är en av många hundar som väntar på en ny familj. Foto: SVT/Lisa Liljefors

I pandemins spår: Fler gör sig av med sina hundar

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga valde att köpa hund under coronapandemin, men i takt med att livet börjat återgå till det normala börjar problem dyka upp. Många nyblivna hundägare klarar inte av att ta hand om sina hundar, och måste göra sig av med den.

– En hund är ingen accessoar som man ska ha i en vecka eller ett halvår, säger Per Leander på Hundstallet.

Aldrig tidigare har så många valt att skaffa hund som under pandemiåret 2021. Enligt Jordbruksverket registrerades drygt 78 000 nya hundar i Sverige – en ökning med nästan 25 procent jämfört med 2019.

Två omplaceringar om dagen

Men nu vittnar organisationer om att omplaceringarna ökar rejält. Den ideella föreningen Hundar Utan Hem är en av dem.

– Vi har omplacerat hundar i 16 år, och under det senaste året har vi haft dubbelt så stort tryck. I snitt får vi två förfrågningar om dagen nu, säger ordförande Carina Olsson.

Impulsköp under pandemin

Enligt Carina Olsson har många som vänder sig till dem svårt att få vardagen med en hund att fungera.

– Många har problem med att få ihop en daglösning, och vill göra sig av med hunden på grund av det.

Per Leander på Hundstallet i Åkeshov, som också märkt av omplaceringskarusellen, tycker egentligen att det är positivt att fler har skaffat hund. Men han blir nedslagen när han tänker på de hundar vars ägare inte tänkt igenom hundköpet ordentligt.

– Det är ett stort commitment att köpa en hund. Man tar hand om ett liv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.