ID-chip för djur sätts i människor

Uppdaterad
Publicerad

På Epicenter i centrala Stockholm får folk mikrochip implanterade i händerna. Tekniken används som blippbrickor för att öppna dörrar och skriva ut på skrivare. I framtiden finns flera tänkbara användningsområden.

I tisdags fick Results vd Patrick Mesterton ett chip i vänsterhanden. När ABC träffar honom igen ett par dagar senare känner han fortfarande av det, men mycket mindre. Snart kommer chipet att ha bäddat in sig i fettvävnaden och dolt sig både för Patrick Mesterton och omvärlden.

Tekniken är egentligen inte ny. Den har använts för att ID-märka husdjur, särskilt hundar, i flera års tid. Nu har chipen blivit så små att människor börjat integrera dem i sina kroppar.

I framtiden kommer det att komma mycket mer funktionalitet. Man kommer säkert att kunna betala med det här. Så då sparar man kreditkort och annat. Det är nog en teknik som är här för att stanna och kommer att utvecklas, säger Patrick Mesterton.

Stort som ett riskorn

Microchipet är stort som ett riskorn, består av härdat purexglas, ett chip och en liten radiosändare. Chipet har en unik kod och aktiveras när det kommer nära en mottagare. Därmed kan det interagera med andra elektroniska föremål, öppna dörrar, låsa upp mobiltelefoner och skriva ut personliga dokument på arbetsplatsens skrivare.

Patrick Mesterton vill introducera chiptekniken inom ramen för innovationshuset Epicenter i Stockholm för att skynda på utvecklingen. Han hoppas att de stora teknikföretagen i byggnaden får upp ögonen för tekniken och testar den för att utveckla nya sätt att använda chipen på ett säkert sätt.
Drömmar om ett samhälle utan nycklar, pinkoder, lösenord, blippbrickor eller kreditkort har dock ifrågasatts på sociala medier. En oro har uttryckts för att tekniken kan bli ett nytt sätt att övervaka människor.

– Chippet är helt anonymt. Du bestämmer vad chippet ska kommunicera med så det kräver att man har en läsare och att man aktivt ger de uppgifterna man vill att den här läsaren ska kunna ta emot. Så det finns egentligen inga skäl för att se några risker med det, säger Patrick Mesterton.

Människa och maskin

I decennier har mänsklighetens fantasier om människan och maskinen fått liv i filmer som Terminator och Star trek. Nu när tekniken gör allt mer möjligt ställs nya frågor om vår egen existens.

– Säkerhet är alltid en fråga och det blir säkert någonting som kommer att växa i takt med att människor väljer att pröva på den här tekniken, säger Patrick Mesterton.

Hur mycket teknik skulle du vara beredd att integrera i din kropp?

– Jag chippade mig själv för bara ett par dagar sedan och är fortfarande i min testfas. Så jag vill fortsätta att testa och pröva innan jag vet hur det skulle kunna se ut.

Och framtiden får utvisa hur mycket teknologi människan kan och vill integrera i kroppen.

Epicenter har utvecklats i samarbete mellan AMF Fastigheter, SIME och Result AB. Innovations- och teknikföretag kan bli medlemmar, ha arbetsplatser och mötas i Epicenter för att utbyta idéer, utvecklas och växa.

Epicenter är del av projektet Urban Escape Stockholm i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg.

Yta: cirka 5000 m2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer