Gonzalo Munoz Foto: SVT

Polisen tvingade Gonzalo bevisa att han är svensk

Uppdaterad
Publicerad

Polisens id-kontroller i tunnelbanan som SVT berättade om i går rör upp känslor. SVT har träffat Gonzalo Munos, som känner sig trakasserad av polisen. Men polisstyrelsens ordförande säger att hon har förtroende för polisens arbetssätt.

Gonzalo Munoz är född och uppvuxen i Sverige. Men hans föräldrar kommer från Chile. I går blev han stoppad av polis på T-centralen. Så här berättar han för SVT ABC:

– Jag stod och väntade på en kompis innanför spärrarna. Jag hade dragit mitt kort i spärren. Jag hade alltså inte plankat eller någonting. Då kommer det en polis och frågar mig om jag skulle kunna gå med åt sidan. Han frågade på engelska också.

– Utan att säga någonting så följde jag med och då förklarade han för mig: ”Jag skulle vilja se ditt pass för du är misstänkt för att illegalt vara i Sverige.” När han såg mitt pass så sa han förlåt för att jag störde och sedan så lät han mig gå.

Krävs misstanke om brott

För att polisen ska kunna begära av en person att uppvisa legitimation, krävs en misstanke om brott, till exempel att man har plankat.

Men polisen har också rätt att göra id-koll om man kan misstänka att en person befinner sig i Sverige utan tillstånd. Man kallar det för ”inre gränskontroller”.

Vad kände du när det här hände?

– Det känns dåligt. Det känns diskriminerande, faktiskt.

Kan du ha någon förståelse för att polisen måste göra sådana här kontroller?

– Nej, jag kan inte ha det. Det har förekommit så många gånger att jag blivit stoppad. Och det känns som att hela det här arbetet som pågår vid Centralen, det är bara baserat på fördomar och rasism mer eller mindre.

Frågan om polisens metoder för att hitta papperslösa var uppe till diskussion på Polisstyrelsens senaste sammanträde, då oppositionen vill ha mer information från polisen om vad det är man gör.

Men moderaten Marita Lärnestad tycker inte att det finns anledning att ifrågasätta polisens metoder.

– Nej, jag tycker att vi fått bra information och att vi hade en bra diskussion. Jag känner mig trygg. Jag har stort förtroende för polisledningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer