Efter bara en timme i rummet på korttidsboendet hittades Idris död. Foto: SVT/privat

Socialtjänsten får kraftig kritik för hanteringen av Idris

Publicerad

18-åriga pojken Idris hittades livlös på ett korttidsboende bara en timme efter att han placerats där. Trots att Idris kämpade för att få hjälp under ett helt år så dröjde hjälpen från myndigheter. Enligt IVO-utredningen ska socialtjänsten ha brustit i sina rutiner.

Enligt Inspektion för vård och omsorg, IVO, har socialtjänsten brustit på flera punkter i fallet Idris. Bland annat slår de fast att:

”Det har varit allvarliga missförhållanden på grund av långa handläggningstider”.

”Ärendet om personlig assistans fattades drygt ett år efter att ansökan kommit in”.

”Och det saknas rutiner för information vid akuta placeringar”.

Vill inte svara på frågor

Men socialtjänsten i Skärholmen som hade hand om Idris placering vill inte svara på frågor kring fallet. 

– Medborgare som söker stöd och hjälp hos oss, vi har sekretess kring det, och då finner jag det inte lämpligt att gå in i hypotetiskt fall som du beskriver här, säger Andreas Thorstensson som är tillförordnad chef på socialtjänsten i Skärholmen.

Andreas Thorstensson vill inte svara på frågor om kritiken. Foto: SVT

Jag har fullmakt av familjen att diskutera frågan öppet.

– Vi har full respekt att familjen vill häva sekretessen. Vi har vår rätt att inte häva sekretessen och det håller jag på.

LÄS MER: Autistiske Idris, 18, togs in på särskilt boende – hittades livlös efter en timme

Jag har ju IVO-utredningen framför mig?

– Men för fjärde gången, så säger jag att vi har en sekretess och vi går inte in i några enskilda eller hypotetiska ärenden. Även om jag förstår att du refererar till ett helt verkligt ärende.

Mamman vädjade om hjälp

Idris hade mått dåligt under nästan ett år och åkt in och ut på BUP, barnpsykiatrin. Han var autistisk och hade en funktionsnedsättning.

Familjen sökte hjälp av myndigheterna. Men när hjälpen äntligen kom, slutade det med att Idris hittades livlös på ett korttidsboende, bara en timme efter att han skrevs in.

Enligt IVO-utredningen ska flera åtgärder vidtas för att förhindra att missförhållandena upprepas. Bland annat ska rutiner vid akuta fall förbättras, checklistor ska sättas upp och beräkningsmall som ska underlätta för handläggare och chefer att hålla reda på hur många ärenden varje handläggare har. Dessutom ska en av handläggarna ha gått en utbildning på tre dagar kring handläggning av personlig assistans.

Har utökat personalstyrkan

Men socialtjänsten vill inte heller kommentera de åtgärder som IVO-anmälan föreslår. Dock kan de berätta att de under senare tid har utökat personalstyrkan.

– Här hos oss på Skärholmen har man förstärkt på handläggarsidan. Det har också varit stöd i form av biträdande enhetschefer, metodutvecklare, alltså att det finns personer som kan ge stöd till handläggarna, säger Andreas Thorstensson.

Varför har ni gjort det?

För att man har sett att socialtjänstens medarbetare har haft ett högt tryck på sig under flera år.

Det korttidsboende i Upplands Väsby som Idris placerades på – och där han hittades livlös efter bara en timme -  avböjer också att kommentera fallet. De menar att de inte brustit i sina rutiner och hänvisar till den polisutredning som pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer