Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby, hyllar kollegorna efter skottlossningen vid hamburgerrestaurangen Max i Kista i helgen. Foto: Polisen Järva/Facebook och Janerik Henriksson/TT

”Polisens insats var direkt livräddande”

Uppdaterad
Publicerad

Vid skottlossningen utanför hamburgerrestaurangen Max i Kista i helgen skottskadades två personer, den ene av dem allvarligt. Nu hyllar polischefen sina kollegor för insatsen.
– Ambulanspersonal som jag pratat med säger att polisens och ordningsvakternas insats var direkt livräddande, säger Christoffer Bohman, biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Det är i ett inlägg i sociala medier, som illustreras av en polis med blodiga kläder, som Christoffer Bohman hyllar sina kollegor. ”Igår räddade polis tillsammans med ordningsvakter sannolikt livet på en skottskadad person i Kista. En person som utan deras handlingskraftiga och snabba åtgärder troligtvis hade varit död nu”, skriver han.

När SVT Nyheter Stockholm pratar med Christoffer Bohman utvecklar han varför han skrev inlägget.

– Dels ville jag visa för allmänheten vad vi gör, visualisera att det är ett svårt och tufft jobb som polisen utför. Jag ville också stärka förtroendet gentemot de medborgare i området som förväntar sig att vi gör det jobb vi ska göra – och som vi gör, säger Christoffer Bohman.

Får inte den tacksamhet de förtjänar

Christoffer Bohman säger att han också ville stärka medarbetarna i deras jobb.

– De poliser som jobbar i Järva får inte alltid den tacksamhet de förtjänar. Det finns krafter i området som inte tycker att det är okej för människor att prata med polisen, vilket leder till en tystnadskultur på gator och torg som gör att många är oroliga för att prata med oss, säger Christoffer Bohman.

Skjuten i benet

Vid skottlossningen träffades två personer av skott. Den ene av dem skadades allvarligt efter att ha träffats i benet.

– Ett skott tog väldigt illa. Det är en villfarelse att det är ofarligt att skjutas i benet, det här skottet tog så illa att personen höll på att förblöda, säger Christoffer Bohman och fortsätter:

– Ambulanspersonal som jag pratat med säger att polisens och ordningsvakternas insats var direkt livräddande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer