– Vi i vår församlingen uppmanar människor att rösta men inte på ett specifikt parti, säger Karin Fernstedt församlingsmedlem i Alby moské. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Alby moské: ”Imamen fick sluta i somras”

Publicerad

Styrelsen för Alby moské blev överraskad av informationen att en imam i somras erbjöd röster i utbyte mot en bit mark till bygget av en ny moské. När ledningen fick reda på detta avskedades imamen omedelbart.

– Vi i vår församling uppmanar människor att rösta, men inte på ett specifikt parti och absolut  inte på det här sättet – att man begär något och erbjuder röster i utbyte, säger Karin Fernstedt som är församlingsmedlem i Alby moské.

Karin Fernstedt var tidigare medlem i styrelsen och poängterar att församlingen under många år har arbetat med kommunens valinformatörer för att ge Botkyrkaborna kunskap om hur ett val går till.

– Det är jätteviktigt att alla tar sitt ansvar och röstar, men röstar på det parti de vill. Det ska inte vara någon imam som uppmanar församlingen att rösta på ett visst sätt.

”Khalil inte med på mötet”

Karin Fernstedt anser att UG:s reportage är vilseledande men säger att hon inte själv har pratat med Ali Khalil (MP). 

– Att Ali Khalil utpekas som skyldig är jättekonstigt eftersom han är miljöpartist. Varför skulle han lova bort röster till Moderaterna? Han var inte med på mötet i somras och är inte medlem i församlingen, säger Karin Fernstedt.

Imamen avskedades

Karin Fernstedt var själv inte med på det aktuella mötet som skedde i somras, men berättar att med på mötet ska en församlingmedlem, en ledamot och den nu avskedade imamen ha varit.

Imamen ska då ha utlovat röster till moderata oppositionsrådet Stina Lundgren (M) om församlingen skulle få en bit mark att bygga en ny moské på. När församlingens styrelse fick kännedom om imamens agerande avskedades han omedelbart, uppger Karin Fernström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer