Hör Nasir Ahmad Arif, imam och Järvabo, om budskapet som sprids i området. Foto: Mattias Lodding/SVT

Imam: Järvas moskéer står inte för Hizb ut-Tahrirs budskap

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som många moskéer har tillfälligt stängt på grund av pandemin så värvar den radikala och islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir just nu medlemmar i området. Deras budskap syns på flygblad runt om i Järva och många församlingsmedlemmar har hört av sig till områdets imamer med frågor.

– De undrar vad det är för information och varför de fått den hem i brevlådan, därför försöker Järvas moskéer just nu tillsammans sprida att det här budskapet är inte från oss och det är ingenting vi står för, säger Nasir Ahmad Arif, imam i Ayshamoskén och Järvabo.

Hör honom berätta mer i videon ovan.

Hizb ut-Tahrir, även kallat det islamiska befrielsepartiet, är en är en radikal sunnimuslimsk rörelse som började etablera sig i Sverige 2011.

Deras mål är att etablera ett globalt islamiskt kalifat med sharialagar. De är antidemokratiska och har tidigare uppmanat Järvabor att inte rösta i valet.

Just nu mobiliserar de i Järvaområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.