Imamer oense om Fatwa

Uppdaterad
Publicerad

Den Stockholmsbaserade imamen Hassan Moussa har utfärdat en så kallad fatwa mot de som planerar terrordåd. Men på församlingen i Stockholm ställer man sig frågande till hans auktoritet.

Två högt uppsatta imamer i Stockholm fördömer tydligt självmordsbomben i Stockholm, men de är oense om hur hårt man ska fördöma, och vem som har störst auktoritet att sprida budskapet.

I går uttalade imamen Hassan Moussa en fatwa mot terrordådet i Stockholm. En fatwa kan bara uttalas av högt uppsatta imamer och ska fungera som ett kraftigt fördömande.

Lag som alla måste följa

-Den här fatwan är en muslimsk lag som alla måste följa. Den som motsätter sig den stödjer terrorism och terrorhandlingar. De utgör ett hot mot säkerheten och bör ställas till svars av myndigheterna, säger han.

Men på Stockholms stora moské på Södermalm ställer sig den högsta imamen Haytham Rahmah inte bakom Hassan Moussas Fatwa. Han tycker inte så hårda ord som en fatwa behövs.

ABC: Har det betydelse att han har uttalat fatwan?

-Det tror jag inte.

ABC: Varför inte då?

-Det står i koranen och vilken muslim som helst kan läsa och veta att det är förbjudet, så vi behöver inte någon fatwa.

ABC: Har han auktoritet?

-Det tror jag inte.

Hassan var tidigare imam på Stockholms stora moské, men efter en konflikt fick han inte jobba kvar. Nu är han vice ordförande i Svenska Fatwarådet, men tillhör inte någon moské i Stockholm. Men Moskén i Hallonbergen stödjer Hassan Moussa.

-Det är jättebra. Speciellt att det har kommit så fort efter att illdådet begicks. Jag tycker att han är modig i den här situationen, säger Imamen Mustafa Setkic.

Har blivit hotad

Det är inte första gången Hassan Moussa uttalar en Fatwa, och han har blivit hotad till livet. Men för honom är tystnad en synd som kan straffas.

-Den som håller tyst om en sådan handling, stödjer eller accepterar den, eller inte polisanmäler att någon tänker utföra en sådan handling har lika stort ansvar och lika stor skuld och väcker guds vrede i detta liv och livet efter detta, säger Hassan Moussa.

Malin Benett Klarin

malin.benett@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.