En så kallad låsslunga används för att ta sig in i en lägenhet. Foto: SVT

Inbrottsliga i Stockholmsområdet sprängd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har stoppat en internationell liga som legat bakom många lägenhetsinbrott i Stockholmsområdet. Sedan polisen kom ligan på spåren har inbrott med hjälp av så kallad låsslunga minskat drastiskt.

Det hela började i november 2015 när tre män fångades på film av ett vittne efter att de brutit sig in i en lägenhet i Fisksätra i Nacka. Polisen lyckades identifiera och gripa de tre personerna, och när man gjorde en husrannsakan påträffades ytterligare två personer och över 400 misstänkt stulna föremål.

Polisen hittade också en väska med bland annat en låsslunga, brytverktyg och dyrkar, och en lista med portkoder till över 400 adresser i Stockholmsområdet, skriver polisen på sin webbplats.

Stal lego

Av stöldgodset som identifierats kunde polisen hitta ägare till fler än 50 föremål, bland annat kameror, surfplattor och legobyggsatser.

Tre av männen åtalades för åtta inbrott och grovt häleri, medan en annan man åtalades för grovt häleri samt förberedelse till grov stöld. En femte person, en kvinna, åtalades för grovt häleri.

Påföljderna blev från två år och fyra månader till ett års fängelse, samt utvisning i tio respektive fem år.

Hittade DNA från ytterligare en person

I väskan med inbrottsverktyg hittades även handskar med DNA från ytterligare en person. Efter spaning hittades mannen i Södertälje. Han åtalades och dömdes för fyra inbrott till två års fängelse och fem års utvisning.

I ett tredje fall greps en man på bar gärning vid ett inbrott på Regeringsgatan i centrala Stockholm. Han kunde bindas till tre inbrott och två inbrottsförsök och dömdes till ett och ett halvt års fängelse och fem års utvisning.

Minskat till ”obefintliga nivåer”

”Dessa tre fall är sannolikt skälet till att inbrott med låsslunga som metod för att bryta sig in har minskat till i det närmaste obefintliga nivåer i region Stockholm”, skriver Stockholmspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.