Sommaren 2013 uppvaktade nätverket Rädda Råstasjön Solnas kommunstyrelseordförande Pehr Granfalk (M) med med protestlistor med över 11.000 namn. Foto: Anders Wiklund/TT/Arkivbild

Inga bostäder vid Råstasjön – Solna stad överklagar inte

Uppdaterad
Publicerad
Den 22 februari meddelade Mark- och miljööverdomstolen att detaljplanen för 600 strandnära bostäder skulle upphävas. Solna stad accepterar domslutet.

Från början handlade det om 1800 bostäder och trots att detaljplanen bantades ner till 600 bostäder så stoppade inte protesterna från naturvänner.  

Efter många turer så stoppade Mark- och miljööverdomstolen detaljplanen eftersom bygget stred mot strandskyddet. Solna stad hade möjligheten att överklaga beslutet till Högsta domstolen, men så blir det alltså inte.

Vill slippa långa rättsprocesser

– Vi har förståelse för att många, inklusive Mark- och miljööverdomstolen, tycker att det vore viktigt att få frågan om avvägningen mellan strandskydd och bostäder prövad i högsta instans, men vi måste sätta de bostadssökande solnabornas intressen främst. Det är bättre att fokusera på att få fram nya bostäder än segdragna rättsprocesser, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna. 

Nu ska politikerna lämna planerna kring Råstasjön bakom sig och istället arbeta vidare med andra detaljplaner.

– Vår inriktning är att fortsätta att utveckla Arenastaden med nya bostäder utanför strandskyddat område,  samtidigt som vi värnar om naturvärdena genom att inrätta ett naturreservat kring Råstasjön, avslutar Pehr Granfalk (M). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bygge vid Råstasjön

Mer i ämnet