Dröjer med nya betonglejon på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

Nya betonglejon utlovades efter terrorattentatet på Drottninggatan. Men fortfarande tre månader senare har det inte kommit några, skriver Sveriges radio.

I efterdyningarna av terrorattentatet på Drottninggatan var det ett ämne som debatterades flitigt: en ökad säkerhet i form av fler och tyngre betonglejon.

Dessa skulle försvåra för eventuella och liknande vansinnesfärder.

Men trots att det på dagen har gått exakt tre månader sedan Rakhmat Akilov stal en lastbil och dödade fem personer har ingenting hänt.

Betonglejonen är försenade. Stockholm stad har beställt 40 lejon av samma storlek som de befintliga. De kommer efter sommaren.

Andra orter vill också köpa

En orsak är att andra städer också vill köpa konstverken.

– Det är lång leveranstid på de 40 betonglejon vi beställt, till följd av att andra orter satsar stort på säkerhetshöjande åtgärder just nu, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till Sveriges radio.

Dessutom har man beställt betonglejon som väger mer än de som idag står på gågatan. De tyngre varianterna väger tre ton. Enligt Daniel Helldén lär det dröja till efter årsskiftet innan de är på plats.

– Jag medger att arbetet med lejonen kunde gått fortare, säger han till SR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.