Inga ersättningsbussar kommer passera Sundbyberg. Trafikanter hänvisas istället till tunnelbanans blå linje mellan Hjulsta och T-Centralen. Foto: TT

Inga pendeltåg mellan Sundbyberg och Jakobsberg

Publicerad

Med start ikväll går inga pendeltåg mellan Sundbyberg och Jakobsberg. Järnvägen kommer att vara avstängd i drygt tre veckor och resenärer hänvisas till tunnelbanans blåa linje.

Fredag 5 juli klockan 22.45 stängs pendeltågstrafiken av mellan Sundbyberg och Jakobsberg och ersätts med buss och tunnelbana fram till natten mot måndag 29 juli.

Inga ersättningsbussar kommer passera Sundbyberg. Trafikanter hänvisas istället till tunnelbanans blå linje mellan Hjulsta och T-Centralen.

– Det finns inte plats att köra till Sundbyberg utan vi har ersättningstrafik som går från stationerna där pendeltågstrafiken inte går. Där går ersättningsbussar till blåa linjen, som dessutom får utökad trafik, säger Claes Keisu vid SL:s presstjänst.

  • Tågen från Stockholm City mot Bålsta/Kungsängen/Kallhäll går bara till Sundbyberg och vänder tillbaka igen. 
  • Tågen från Bålsta går bara till Jakobsberg och vänder tillbaka igen.
  • Pendeltågen mellan Bålsta och Jakobsberg går en gång i halvtimmen.

Spårarbeten och markundersökning

Tågsträckan stängs av för att Trafikverket ska kunna arbeta på och i närheten av spåret.

– De håller ju på att bygga ut Mälarbanan så det är bara att gilla läget. Men vi har haft den här typen av avstängningar många somrar så för de som berörs är det inget nytt, säger Claes Keisu.

Under avstängningen provborrar de även i spårområdet mellan Duvbo och Spånga för att undersöka marken vilket kan bullra en del.

Ersättningstrafik

Visa
  • Buss 43A går sträckan Kungsängen – Kallhäll – Akalla (tunnelbanans blå linje) i båda riktningarna. Bussarna går upp till en gång i halvtimmen.
  • Buss 43H går sträckan Jakobsberg – Hjulsta torg (tunnelbanans blå linje).
  • Buss 43S går sträckan Jakobsberg – Barkarby – Hjulsta (tunnelbanans blå linje) – Spånga i båda riktningarna.

Mälarbanans utbyggnad

Trafikverket bygger ut järnvägen från två till fyra spår på en cirka 20 kilometer lång sträcka mellan Tomteboda och Kallhäll. Utöver fler spår ingår nya stationshus i Kallhäll och Barkarby, nya gång- och cykelbanor, cykelparkeringar, anslutningar till nya tunnelbanan i Barkarby och ett helt nytt stationsområde i Sundbybergs centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer