Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När trycket på akutsjukhusens intensivvård minskar, kan de operationer som skjutits upp börja betas av. Hör mer om det i videon ovan. Foto: TT

Ingen covidpatient kvar på Danderyds sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Fem månader efter att den första coronasmittade personen skrevs in på Danderyds sjukhus, finns det inte längre någon inneliggande covid-19-patient kvar inom sjukhusets intensiv- eller slutenvård.

Den 14 mars tog Danderyds sjukhus emot sin första covid-19-patient. Sedan dess har nästan 1 600 personer vårdats med en bekräftad covid-19-infektion, varav runt 110 på intensivvårdsavdelningen.

Men på onsdagen skrevs den sista coronasmittade patienten ut.

– Efter fem intensiva månader kan vi glädjas över nyheten att det inte finns någon inneliggande covidpatient kvar på sjukhuset – även om vi är medvetna om att läget kan se annorlunda ut längre fram, säger Yvonne Haglund Åkerlind som är vd för Danderyds sjukhus.

Nu har sjukhuset bara kvar patienter som får eftervård och rehabilitering efter att ha varit sjuka i covid-19.

Nedåtgående trend på alla sjukhus

På torsdagseftermiddagen intensivvårdades sammanlagt bara sex covidpatienter på Region Stockholms samtliga akutsjukhus, vilket kan jämföras med över 200 när läget var som värst.

– Om den nedåtgående trenden håller i sig kommer vi att kunna börja beta av de vårdköer som uppstått. Framför allt gäller det operationer som tidigare fått ställas in, säger Johan Bratt som är chefläkare inom Region Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer