Totalt fiskeförbud för lokala kustfiskare

Uppdaterad
Publicerad

Det blir vare sig färsk strömming eller böckling från Stockholms skärgård i sommar. All strömming går nämligen till storskaligt industrifiske, där det mesta blir fiskmjöl.

-Det här kullkastar ju allt regeringen sagt om lokalproducerad mat. Konsumenter kommer till mig och blir jättearga när de hör att jag inte har nån strömming, säger Anders Jansson, fiskare från Blidö i Stockholms södra skärgård.

Den sista maj i år utfärdade Havs- och vattenmyndigheten omedelbart förbud för det kustnära, småskaliga strömmingsfisket i Östersjön eftersom kvoten är slut.

98 procent till industrifiske

-Havs- och vattenmyndigheten har valt att ge cirka 98 procent av strömmingskvoten till industrifisket, företrädesvis från västkusten. Det kustnära, småskaliga fisket här på ostkusten får två procent. Och eftersom de nu är uppfiskade är det totalt fiskestopp för det lokala fisket resten av året, säger en uppbragt Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent.

Den lokala kvoten på 2 procent tog slut snabbt. Några få kustnära fiskare i södra Östersjön med jämförelsevis stora båtar fiskade upp det mesta av kvoten i våras.

Eftersom torskfisket är olönsamt har de gått över till strömming.

Inget att göra

-Man kan tycka att det är ett osolidariskt fiske, men det finns i nuläget inte mycket vi kan göra, säger Inger Dahlgren, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg.

-Det är ett horribelt system, tycker Henrik C Andersson, som skickat en skarp protest till Havs- och vattenmyndigheten.

-Vi håller med om att det här inte blev bra, vi tar med oss detta till nästa års beslut, säger Inger Dahlgren, Havs- och vattenmyndigheten.

Anders Jansson är djupt bekymrad över sin ekonomiska framtid.

Fiskmjöl

-De tusenlappar som strömmingen inbringat, det var min vinst. Nu vet jag inte hur jag ska kunna fortsätta. Strömmingen har ju alltid varit basen i vårt fiske här i skärgården, säger Anders Jansson.

Strömming som nu till största delen landas på västkusten.

-Där går det allra mesta till fiskmjölsfabriker och blir sedan foder och gödningsmedel, säger Henrik C Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.