Foto: SVT

Polisen: ”Ingen halal-slakt på djuren i parken”

Publicerad

Polisen vill stoppa ryktet om att händelsen i Stora Blecktornsparken där ett lamm och två getter dödades var ett misslyckat försök till halal-slakt.

För ett par veckor sedan blev ett lamm ihjälslaget och två getter så allvarligt skadade i Stora Blecktornsparken på Södermalm att de senare var tvungna att avlivas.

Läs mer: Ett får ihjälslaget i parklek

Händelsen väckte starka känslor och det började spridas rykten på nätet om att parkdjuren utsatts för en misslyckad halal-slakt. Något som polisen nu dementerar.

– Det här drevet är helt galet. Jag har inte kommenterat detta tidigare, men nu gör jag det. Jag kan dementera det. Skadorna på djuren uppvisar inga tecken som tyder på att det skulle röra sig om en halal-slakt, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare vid djurskyddspolisen till DN.se.

Ryktesspridning på nätet

Enligt tidningen Södermalmsnytt.se är det sajten Avpixlat, som publicerat en artikel där de hävdar att attacken mot djuren misstänks vara ett försök till halal-slakt. I artikeln står det att boende i området uppgett att misstankar finns om att förövaren finns bland de migranter som flyttat in på äldreboendet Vintertullen.

– Det är inget man kan veta förstås utan vi ville ge en bild av att det fanns misstankar om att förövarna fanns på Vintertullen. Det var de stämningarna vi ville beskriva. Det är en spekulation men vi skrev heller inte att vi fått detta bekräftat av polisen, säger Mats Dagerlind, som är ansvarig utgivare och chefredaktör på Avpixlat.

Inget slaktförsök

Enligt Södermalmsnytt har djuren blivit slagna med ett järnrör och ett skaft från en skottkärra, men det finns inget som tyder på något slaktförsök.

Polisen har ännu inte hittat någon misstänkt för djurplågeriet, trots att många tips har kommit in. Inga spår leder till Vintertullen.

– Vintertullen är som en del av Stora Blecktornsparken och jag tycker så synd om de här stackars människorna som flyttat dit som nu pekas ut. Att göra den kopplingen är förskräcklig, säger parklekschefen Madeleine Weber till Södermalmsnytt.

Stort intresse från allmänheten

Flera privatpersoner har utfäst belöningar till den som kan lämna information till polisen som leder till ett gripande.

– Jag har aldrig haft ett ärende där det har hänt. Förhoppningen är fortfarande att den här gärningspersonen är så stolt att den visar upp en film för någon, eller att personen grips för något annat och påträffas med materialet på sin mobil, säger Lena Jacobsson till DN.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer