Det är en smärre omöjlighet att få väck de olagliga boxarna. Foto: SVT och TT Montage: SVT

Inget slut för illegal klädinsamling

Uppdaterad
Publicerad

De olagligt uppställda insamlingsboxarna i Stockholm är orubbliga. Varken kommunen eller polisen har lust att lägga några resurser på att lösa problemet.

Kanske har du tryckt i en påse gamla skor eller urväxta barnkläder. Med gott samvete och i tron om att de går till bättre behövande?

Klädinsamlingsboxarna runt om i Stockholms bostadsområden är inget nytt fenomen. Tvärtom har de stått så pass länge att underreden nästintill växt fast i marken. Placeringen vid återvinningsplatser innebär att ett antagande om att de tillhör kommunen inte är orimligt.

– Vi är medvetna om de här illegala containrarna men de som ligger bakom utplaceringen struntar i att ta bort dem, säger Anders Porelius som är pressansvarig på Trafikkontoret.

Välgörenheten en bluff

En del boxar tillhör visserligen organisationer som Human bridge. Här uppmanas allmänheten att lämna kläder och skor. Human bridge lyder under Svensk insamlingskontroll och har ett tätt samarbete med Stockholms stad och privata markägare.

Men så finns det insamlingslådor med ett snarlikt budskap – men som står uppställda utan tillstånd.

– Vi har lokaliserat personerna och har försökt att få kontakt per brev, senast för ett halvår sedan. Men de har inte svarat, säger Anders Porelius.

På tapeten sedan 2012

SVT har mejlat en av aktörerna genom en epost-adress vi hittat på en låda. Inget svar. Den enskilda firman Kolibrise, ägs av en 32-årig kvinna i Hägersten. Enligt registreringen av bolaget ska det syssla med skönhetsvård och försäljning av begagnade kläder. På en annan insamlingsbox skyltas det med att gåvorna ges till barn i Östeuropa. Ingenstans står att företaget jobbar med second hand.

Lokalmedier har under flera års tid uppmärksammat svårigheten med att få bort containrarna. Turerna har varit att det bryter mot ordningslagen när lådan väl sätts upp. Men när den sedan fylls med värde, kläder och annat, går det inte att flytta den utan att riskera egenmäktigt förfarande. Det är via Kronofogden som en form av vräkning kan ske.

– Vi utfärdar och återkallar tillstånd. Allt från klädlådor till uteserveringar. Men om inget tillstånd finns faller det inte på ordningslagsgruppen utan en polisanmälan som utreds som ett brott mot ordningslagen. Det handläggs då av en annan polisavdelning, säger Björn Knutsson på ordningslagsgruppen vid polisen.

I praktiken har de anmälningar som kommit in om de illegala containrarna hamnat i kö bland andra brottsliga gärningar.

Nedprioriterad fråga

Går illegala klädinsamlingsboxar att stoppa?

– Det krävs en stor insats för det. För att ta bort dem behövs maskiner och bemanning. Det finns flera hundra containrar över hela stan så det skulle ta tid och måste göras på ett säkert sätt. Det är en kostnad som kommunen inte är beredd på att ta, säger Anders Porelius.

På Trafikkontoret menar man att nästa steg är var lådorna ska ta vägen. Det i sin tur blir en kostnad och ovanpå det administration för att kunna lämna ut dem till dem som eventuellt gör anspråk.

– Det vore oansvarigt att med skattemedel göra det.

Och där är frågan tillbaka på ruta ett igen. Någon lösning på att få bukt med illegalt uppställda klädinsamlingar finns inte i sikte. Fyra år efter att de första dök upp i bland annat Gröndal, Bromma, Nacka och Hägersten.

Tre tips innan du skänker

  • Har organisationen en hemsida som känns trovärdig?
  • Finns det kontaktperson som går att nå?
  • Är organisationen transparent? Kan du hitta årsredovisningen?

Källa: Frivilligorganisationernas insamlingsråd

Organisationer med 90-konto

Stockholms Stadsmission

Svenska Röda Korset genom Kupan

Frälsningsarmén genom Myrorna

Human Bridge i samverkan med Läkarmissionen och Erikshjälpen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.