Varg Gyllander är samordnare för Initiativ Gryning. Foto: SVT/Tommy Bergman

Initiativ Gryning – storsatsning för att bekämpa våldet mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Varje år får polisen 3 000 polisanmälningar i region Stockholm gällande våld i parrelation. Mörkertalet är stort och polisen storsatsar nu för att bekämpa problemet.

– Stockholm får 70 miljoner kronor och 90 nya utredare, säger Varg Gyllander, polisens samordnare.

Varje år anmäls 10 000 fall av kvinnomisshandel i parrelation i landet varav 3 000 i stockholmsområdet. Samtidigt menar polisen att omkring 80 procent av våld av den här typen aldrig polisanmäls.

Därför startade polis i maj ifjol Initiativ Gryning med hjälp av ökade anslag. Satsningen handlar bland annat om att förstärka samverkan mellan polis, åklagare och kvinnojourer samt användning av forskning inom området.

– Av någon anledning behandlas brott i hemmet mot barn och kvinnor något annorlunda än andra våldsbrott och det ska vi försöka komma till rätta med, säger Varg Gyllander, polisens samordnare.

Se mer om Initiativ Gryning i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.