Sommargågatorna blir permanenta. Foto: SVT

Innerstadsgator blir bilfria varje sommar

Publicerad

Rörstrandsgatan, Swedenborgsgatan, Skånegatan och Nytorget blir permanenta sommargågator. Det har trafiknämnden beslutat.

Försöket med sommargågator startade år 2013, då delar av Götgatan och Skånegatan stängdes av för biltrafik. Därefter har fler innerstadsgator på försök hållits bilfria under somrarna.

Projektet har varit så lyckat att politikerna i trafiknämnden nu beslutat att fyra innerstadgator permanent ska omvandlas till gågator under somrarna. Det gäller Rörstrandsgatan, Swedenborgsgatan, Skånegatan och vid Nytorget.

Försöket med så kallade popup-parker – tillfälliga stadsparker som är fria från bilar – kommer också att fortsätta under år 2017.

Fler sommargågator på gång

De nya gågatorna är en del av majoritetens satsning på att minska antalet bilar i innerstaden.

Redan i sommar kan det bli ännu fler bilfria vägavsnitt i Stockholm, bland annat vid Hornsbergs strand. Trafikkontoret har dessutom fått i uppdrag att leta efter fler lämpliga alternativ.

Gående prioriteras även på Drottninggatan

Nästa år kommer även Drottninggatan mellan Kungstensgatan och Observatoriegatan att bli gågata. Med undantag för en liten sträcka på Norrtullsgatan, kommer det då att finnas ett sammanhållet gångstråk mellan Sergels torg och Odenplan.

Trafikkontoret ska nu försöka hitta en lösning så att även den sista vägsträckan på Norrtullsgatan kan bli helt eller delvis bilfri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer