Så här såg avgångstavlan ut på Arlanda terminal 5 på onsdagsmorgonen. Foto: Ebba Pettersson/Privat

Efter morgonens förseningar – nu går flygen i tid på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Ett 15-tal avgångar ställdes in under onsdagsmorgonen och många avgångar försenades till följd av stora mängder snö på flygbanorna på Arlanda.

– Det gäller främst inrikesflyg men även några utrikes, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

Efter lunch gick flygtrafiken mer eller mindre enligt tidtabell igen.

Till följd av vädret kunde Arlanda flygplats under den tidiga morgonen bara använda en av sina start- och landningsbanor. I vanliga fall används minst två banor.

Omkring klockan 08.30 kunde en andra bana öppnas igen.

– Det har kommit väldigt mycket snö under morgonen, framförallt tung snö som ska röjas bort från banan. Då stänger vi en av banorna för att jobba effektivt med en bana, säger Åsa Öhman, pressansvarig vid Swedavia.

Under morgonen och förmiddagen var många avgångar försenade med minst en timme, men vid 13.30-tiden var större delen av trafiken ikapp.

– I princip löper trafiken enligt tidtabell. Det är enstaka plan som har mindre förseningar orsakade av morgonens snöoväder, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia, strax före klockan 14. Han rekommenderar resenärer att hålla sig uppdaterade via Swedavias app eller webbplats för att få veta hur det ligger till med just det plan man ska åka med.

Inställda avgångar

Strax efter klockan 08.30 hade minst 16 avgångar ställts in från Arlanda, framförallt SAS inrikesflygningar, och en rad andra avgångar och ankomster försenades.

– Vi beklagar att man drabbas, men när det kommer till väder är det inte så mycket vi kan göra än att jobba på och komma ikapp, säger Åsa Öhman.

– Vi tar hand om våra resenärer. Antingen bokar vi om till nästa flight eller hjälper dem på det sättet som passar bäst, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.