Intern strid på Kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Det har blossat upp en intern strid på Kulturhuset om den planerade konstutställningen ”Negerkungens återkomst”.Makode Linde vägrar att ändra namnet och får nu stöd av Kulturhusets konst- och designchef.

Igår på tisdagen berättade vi att Kulturhusets VD Benny Fredriksson anser att namnet kan vara kränkande men konstnären Makode Linde vägrar att ändra titeln.

Han får nu stöd av chefen för Konst och design på Kulturhuset, Marianne Lindberg de Geer. Hon säger till Dagens Nyheter att hon stöder Makode Lindes val av titel som hon kallar kongenial.

– Enligt mitt sätt att se saken skjuter vi på budbäraren. Makode Linde håller bara upp en spegel: ”Nu tar jag era blackfaces och visar hur de ser ut från mitt håll”, säger hon.

Marianne Lindberg de Geer säger att det till syvende och sist är Kulturhusets vd som har sista ordet i den aktuella namnstriden men menar samtidigt att rädslan för kränkningar kommit att påverka hela Sveriges offentlighet:

– Det här har utvecklats till en fars, en svart fars. Rötterna hittar vi i den svenska kränkthetsnormen, som håller på att tysta det här landet. Vi blir ett DDR. Det behövs inga diktaturfasoner i vårt land: vi tystar så snällt varandra. Men det som inte sägs öppet går inte heller att diskutera. Demokrati utan yttrandefrihet är ingen demokrati, säger Marianne Lindberg De Geer till Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.