Här samlas föräldrar och barn för svenskaundervisning och inskolning

Introduktionsförskola succé i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar Stockholm stad ytterligare 13 miljoner kronor på introduktionsförskolor runt om i Stockholm. Introduktionsförskola ska få nyanlända föräldrar och de föräldrar som inte lärt sig det svenska språket att vilja skriva in sina barn på förskola. Och inskrivningarna till förskola skiljer sig markant mellan stadsdelarna.

Mammorna i Rinkeby har samlats runt bordet för att få undervisning i SFI, svenska för invandrare, samtidigt som barnen leker på introduktionsförskola.

Det är en kostnadsfri öppen förskola som riktar sig till nyanlända småbarnsföräldrar och de föräldrar som inte lyckats etablera sig i det svenska samhället.

Verksamheten är öppen, vardagar mellan klockan 09:00 och 15:00 och deltagarna kan själva avgöra när och hur ofta de vill delta.

Här får barn upp till sex år och föräldrar en första introduktion om det svenska samhället. Barnen får en chans att träffa nya kompisar medan föräldrarna får tips och råd om allt från föräldraskap till samhällsorientering.

Förskolan ska fungera som inskolning innan barnen börjar i en ordinär förskola.

Skillnader i stadsdelarna

Förskolan i Rinkeby startade i januari 2016 och har nu blivit en succé i stadsdelen. Därför kommer staden nu att utöka verksamheten och starta flera introduktionsförskolor runt om i Stockholm. I augusti startade en ny förskola i Tensta och på måndag kommer Husby få en egen introduktionsförskola.

Stadsdelen Rinkeby-Kista har länge haft lägst andel barn som går i förskola.

Skillnaderna mellan stadsdelarna varierar mycket. I Rinkeby-Kista är det cirka 300 barn som inte är inskrivna i förskola jämfört med Älvsjö där siffran ligger på 75 barn. Och i Skarpnäck är det 100 barn som inte är inskrivna på förskola.

Liknande problematik finns i Spånga- Tensta, Skärholmen, Hässelby- Vällingby och Enskede-Årsta-Vantör. Och det är just i dessa områden som staden nu kommer eller har öppnat introduktionsförskolor.

I de gröna orterna har introduktonsförskola startats och i de röda är det på gång. Foto: SVT

– Problemet är att det är väldigt stora skillnader på hur många av barnen som går i förskola. I Älvsjö är det 98 procent och i Rinkeby är det 89 procent. Och det här blir skillnad senare under skolgången, det ser vi i resultaten. Förskola lägger grunden för en bra utbildning, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Brist på kunskap och information

Pedagogen Cristina Ramossom jobbar på introduktionsförskolan i Rinkeby som startade i januari 2016 och hon menar att okunskap om det svenska samhället gör att många föräldrar inte vågar skriva in sina barn.

– Mycket handlar om att man är rädd och inte känner till systemet. Men sen när vi visar läroplanen och förklarar hur förskola fungerar så blir föräldrarna tryggare och då har vi sett att intresset har ökat, säger Cristina Ramossom.

– Många har fått en bust när de lär sig språket och vi hör föräldrar som känner sig inspirerade till att plugga vidare. Det är jättepositivt anser vi här. Dessutom är detta gratis, som nyanländ är det svårt att ha råd med allt som barnen behöver.

Rinkeby inspirerar staden till miljonsatsningen

Och just den här introduktionsförskolan i Rinkeby har blivit så populär att de har haft över 200 besökare sedan verksamheten startade.

Hittills har staden satsat sex miljoner kronor på introduktionsförskolor runt om i Stockholm och nu utökas stödet med ytterligare 13 miljoner kronor.

– Inför budget 2018 kommer vi att fördubbla satsningen på introduktionsförskolor till 13 miljoner. Förskola är det viktigaste som finns för att barnen ska få en start på sin utbildningsresa och introduktionsförskolor är ett sätt att få in ännu fler barn i förskola så att alla barn i Stockholm får gå i förskola, säger skolborgarrådet Olle Burell (S)

Bör man inte satsa dessa pengar på fler förskolelärare istället för att ha parallella förskolor?

Den här verksamheten är väldigt resurseffektiv. Det kostar några få förskolelärare och ändå ger det så fina effekter. 

Introduktionsförskolor finns även i Malmö och Motala men inte i samma utsträckning som i Stockholm.

Befintliga introduktionsförskolor:

• Rinkeby-Kista startade en år 2016

• Skärholmen startade sin i augusti 2017

• Spånga-Tensta hade invigning 30 augusti

2017 Planerade introduktionsförskolor:

• Rinkeby-Kista öppnar en i Husby den 17 september

• Hässelby-Vällingby planerar att starta en verksamhet under hösten 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.