Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad Irene Borgenvik (SD) sa om Dawit Isaak under kommunfullmäktige och hennes förklaring – samt kritiken från oppositionen. Foto: Lidingö stad, Scanpix

SD-politiker på Lidingö i blåsväder – beskrev Dawit Isaak som eventuell mördare

Uppdaterad
Publicerad

Under Lidingös kommunfullmäktige i måndags behandlades ett förslag att döpa om torget utanför Eritreas ambassad efter svenska journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea.

Under debatten spekulerade Irene Borgenvik (SD) hur det namnbytet skulle se ut om journalisten släpps ut och sedan blir mördare.

Borgenviks uttalande var ett argument kring varför man inte bör döpa offentliga platser efter nu levande personer.

– Jag sa: ”Tänk om han skulle släppas ut ur fängelset och mörda någon”. Jag har inte sagt att det är troligt eller att han skulle göra det. Man vet aldrig vad som kan hända, säger Irene Borgenvik (SD), till SVT.

”En olycklig formulering som dök upp”

Hennes utmålade scenario möttes av reaktioner i salen, och blev under tisdagen uppmärksammat på sociala medier, där klippet från fullmäktiges livesändning fått spridning – och kritik.

Tänker du att man hade kunnat uttrycka sig på ett annat vis?

Absolut. Alla som känner mig vet att jag är en omtänksam person, att jag är snäll och bryr mig om, och absolut inte tänker några sådana tankar om folk. Det var en olycklig formulering som dök upp.

Samtidigt står hon fast vid uttalandet, åtminstone principen bakom.

– Man ska inte namnge platser efter levande personer, vi har den policyn i västvärlden, säger Irene Borgenvik.

Oppositionsråd (S) kritiskt: ”Förtroendevalda har ett ansvar”

En av de som reagerat är Lidingö stads socialdemokratiska oppositionsråd.

– Det här är en påminnelse om att vi som förtroendevalda har ett stort ansvar för det vi säger och det vi uttrycker, och tänka oss bättre för än det som Iréne Borgenviks anförande innehöll, säger Daniel Larson (S).

Sakfrågan om namnbyte på torget fick nej från moderatledda styret på Lidingö, bland annat just för de inte ser det som lämpligt att namnge platser efter levande personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.