Irene Svenonius i Ekots lördagsintervju: ”Hatar alla former av kö”

Uppdaterad
Publicerad

Är Stockholms sjukvård i kris? Den frågan ställdes under Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio P1 där finansregionråd Irene Svenonius (M) frågades ut.

Läget på Stockholms akutsjukhus är pressat. Sjukvårdspersonal slår larm om patienter som vårdas i korridorer i brist på vårdplatser, och samtidigt kommer besked om att Stockholms tre största sjukhus varslar 1 350 tjänster.

Under lördagen intervjuades finansregionråd Irene Svenonius (M) i Ekots lördagsintervju om krisen inom sjukvården.

– Vi har ett system som måste förbättras kraftigt, säger hon i intervjun.

Rätt till egen läkarkontakt

Vårdköerna är för långa, och lösningen är enligt Svenonius att minska toppstyrningen och byråkratin. Sjuksköterskor och läkare lägger för mycket tid på administration, och för lite tid på patienter.

– Jag hatar alla former av kö, säger hon till Ekot.

Vidare säger hon att vårdcentralerna ska vara navet i sjukvården och att alla patienter ska kunna lista sig hos en namngiven läkare. Men hur det ska gå till rent praktiskt att få träffa sin egen läkarkontakt vid behov, är upp till vårdcentralerna.

– De som driver vårdcentralerna måste organisera det. De måste se till att ha tillräckligt mycket personal för att kunna ha den patientkontinuiteten. Och vi fortsätter att föra över resurser till primärvården, säger Irene Svenonius.

Kräver nationell kommission mot vårdköer

I ett pressmeddelande, som gick ut senare under lördagen, meddelade finansregionrådet att hon kräver att regeringen tillställer en nationell kommission mot vårdköer. Hon skriver att kommissionen ska bestå av experter från både privat och offentlig vård, och inte politiker.

– Vi bor ett världens rikaste länder och betalar hög skatt, detta är ett problem som måste gå att lösa, säger Irene Svenonius i pressmeddelandet.

SVT Nyheter Stockholm träffade finansregionrådet i radiohuset efter Ekots lördagsintervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.