Foto: Leif R Jansson/TT

Ja-sidan vann i Norrtälje – men beslutet kommer inte ändras

Uppdaterad
Publicerad

I söndags hölls folkomröstningen om Norrtäljes glesbygdsskolor. Nu är rösterna räknade och ja-sidan vann överlägset. De röstade för att behålla och utveckla glesbygdsskolorna i kommunen men folkomröstningen verkar inte ha någon större effekt.

– Det här innebär väl egentligen inte att vi har anledning att ändra i de beslut vi tagit gällande skolorna, säger Olle Jansson (S), kommunalråd och ordförande i barn- och skolnämnden i Norrtälje kommun.

Vad kommer hända med skolorna?

– Det här har ju varit en retroaktiv folkomröstning så många av skolorna som omfattades av beslutet är ju redan avvecklade. Det finns en skola kvar att avveckla och det kommer ske om några år, säger Olle Jansson.

Så beslutet kommer inte att ändras?

Olle Jansson (S)

– Nej.

Lågt valdeltagande

Totalt röstade 8.495 av 48.949 röstberättigade, vilket motsvarar 17,4 procent.

– Det var lågt valdeltagande generellt. Det man kan se är att det var högre valdeltagande på de orter som berörs, säger Olle Jansson.

7.040 personer skrev förra hösten under en namninsamling för att hålla en folkomröstning i småskolornas vara eller icke vara. De som röstade ja i söndagens folkomröstning var färre än de som skrivit på namninsamlingen.

– Det kan ju vara så att frågan har lagt sig och man inte tycker att frågan är så pass viktigt som när man skrev under namninsamlingen, säger Olle Jansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolnedläggningen i Norrtälje kommun

Mer i ämnet