– Jag tror att konflikterna i vår familj skulle minska om barnen fick var sitt rum, säger Monica Walldén. Foto: Pia Heick/SVT

Tvåbarnsmamman Monica: ”Jag får väl flytta ut i vardagsrummet”

Uppdaterad
Publicerad

Var femte person som bor i lägenhet i Stockholmsregionen är trångbodd. Tvåbarnsmamman Monica Walldén och hennes barn är en av alla familjer som trängs på liten yta. Hon kommer att sakna eget sovrum när hennes pojkar behöver få egna rum.

Monica Walldén bor i en trea på 60 kvadrat i Aspudden tillsammans med sina två barn, Julius som är nio år och Hugo som fyllt tolv.

Storleken på deras lägenhet är inte uppseendeväckande liten för att vara en bostad i Stockholm. Men enligt statens boendenorm är familjen trångbodd, eftersom pojkarna inte har var sitt rum.

Läs mer: Trångboddheten har ökat i Stockholm

– När grabbarna var små var det okej för dem att dela rum. Men nu när de är större behöver de mer utrymme för att kunna ta hem kompisar och vara för sig själva, säger Monica Walldén.

Men familjen är inte ensam. En rapport från Boverket visar att cirka 20 procent av alla som bor i lägenhet i storstadsregionerna är trångbodda.

För dyrt att köpa större

Eftersom Monica Walldén jobbar mycket hemifrån är behovet av en egen vrå extra stort, men att köpa en större lägenhet är inte någon lösning.

– Nej, jag har inte råd, det är alldeles för dyrt. Men jag tror att konflikterna i vår familj skulle minska om vi hade lite mer plats, säger hon.

Monica Walldén känner många som befinner sig i samma boendesituation. Hon är inte förvånad över att trångboddheten i Stockholm har ökat även bland de som bor mer centralt.

– Förr var det vanligare att man flyttade ut från stan och köpte hus när man fick barn. Nu tror jag det har blivit viktigare var man bor än hur man bor.

Sova i vardagsrummet

I Stockholms innerstad kostar nu en bostadsrätt i snitt över 92.000 kronor per kvadrat – i Storstockholm över 59.000 kronor.

Samtidigt är kön till bostadsförmedlingen längre än någonsin. Vid årsskiftet stod över en halv miljon personer i kö.

– Nu börjar barnen bli så stora att de behöver egna rum. Då får väl jag flytta ut i vardagsrummet. Det är inte något jag ser fram emot, men jag har ingen annan lösning, säger Monica Walldén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.