”Jag känner mig förtvivlad”

Uppdaterad
Publicerad

Nisse Björk är tio år gammal. Han går i fjärde klass och har en cp-skada. Han har fått behandling med konduktiv pedagogik sen han var sex månader.

– Genom den här träningen har han kunnat nå och ta saker när han var liten, och uppleva världen som andra barn. Och nu kan han stå och sitta utan stöd. Jag är helt övertygad om att han inte skulle nått så här långt om han inte tagit del av den här träningen, säger hans mamma Ingrid Näsman Björk.

CP-skadade protesterar mot upphandling

Protester utanför Landstinget

Företaget Move & Walk använder sig av pedagogiken för att hjälpa barn med cp-skador att utveckla sin motorik. Men de har förlorat landstingets upphandling till Rehab Station Stockholm. Något flera protesterade mot på måndagen. Men Stig Nyman (KD), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att det kommer bli bättre för patientgruppen.

– De kommer vinna hos den nya leverantören, Rehab Station Stockholm, som har beskrivit behandlingsmetoder för de aktuella personerna på ett sätt som har gjort att vi tycker att den kvalitén ser ut att kunna bli högre, säger Stig Nyman.

ABC: Men de patienter som vill ha konduktiv pedagogik, vad ska de göra nu?

– De ska med förtroende vända sig till Rehab Station Stockholm för att pröva den pedagogik eller den behandlingsform som de erbjuder, säger Stig Nyman.

Men Ingrid Näsman Björk tror inte att barnen kommer vinna.

– Jag känner mig helt förtvivlad och sviken av Stockholms politiker, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

CP-skadade protesterar mot upphandling

Mer i ämnet