”Jag kom hit för att jag sökte frihet”

Uppdaterad
Publicerad

Ehab Aljaby flydde kriget i Syrien och började ett nytt liv i Sverige.

I SVT:s projekt Din Röst har vi just nu temat invandring och immigration. Genom hashtagen Ny i Sverige har SVT samlat in berättelser från människor runtom i Sverige som beskriver det första mötet med det nya landet. En av dem är Ehab Aljaby.

– Jag kom hit för att börja ett nytt liv. Sverige är ett land där man har rättigheter. Jag kom hit för att jag sökte frihet, säger Ehab Aljaby som flydde kriget i Syrien och har varit i Sverige i åtta månader.

– Människorna jag träffat är väldigt medkännande. De bryr sig. Fast de bryr sig om på ett systematiskt sätt. De har organiserat sitt medkännande i form av ett system med skatter, vård och annat, till ett samhälle där alla har det ganska så lika. Det är annorlunda än i mitt hemland.

– Jag gillar byggnaderna här, och konsten. Och så gillar jag vädret! Jag frös mer i Syrien än här, säger Ehab Aljaby med ett skratt.

Fler röster hittar du på #DinRöst på Facebook.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus invandring

Mer i ämnet