Filmen The Postcard Killings spelas bland annat in på Brunkebergstorg i Stockholm. Foto: SVT

James Bond valde Norge före Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverige saknar produktionsrabatter gör att film- och tv-bolag väljer att filma i andra länder. Game of Thrones, Mission impossible och James Bond har alla valt bort Stockholm och Sverige.

– De senaste två åren har jag haft förfrågningar på internationella filminspelningar för nästan två miljarder kronor som skulle kunna ha filmat här om vi haft produktionsrabatter, säger Mia Uddgren, filmkommissionär vid Film Capitol Stockholm.

På Brunkebergstorg i centrala Stockholm är ett internationellt filmteam på plats för att spela in en större produktion – i det här fallet en filmatisering av en bok skriven av Liza Marklund och den amerikanske deckarförfattaren James Patterson.

Men internationella filmproduktioner är inte så vanliga i Stockholm och Sverige som de skulle kunna vara. Sverige saknar nämligen de produktionsrabatter som de flesta andra europeiska länder har infört. Där kan film- och tv-produktioner få tillbaka mellan 25 och 30 procent av inspelningskostnaderna.

– Några av de internationella produktionerna har kommit, men de har stannat för en kortare tid. Men i förlorade produktioner handlar det om nästan två miljarder kronor, säger filmkommissionären Mia Uddgren.

Mia Uddgren, filmkommissionär på Film Capital Stockholm. Foto: Frida Claesson/SVT

Bond får 47 miljoner i Norge

I Norge, där filmer kan få 25 procent av produktionskostnaderna betalda av staten, kommer den kommande Bond-filmen få 47 miljoner norska kronor, enligt det norska filminstitutet.

Stockholms stads kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) vill gärna se fler internationella filmproduktioner i Stockholm och Sverige.

– Vi trycker på regeringen för att de ska ta ställning. De har ju länge sagt att man är positiv till de här produktionsincitamenten, men nu måste kulturminstern gå från ord till handling, säger Jonas Naddebo (C).

Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholms stad. Foto: Frida Claesson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.