Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Jan visar en av sina favoritpennor – som införskaffades på en bar i New York. Varför tog det fyra timmar att övertala bartendern att ge bort den stora pennan? Foto: Sandra Johnsson/SVT

Jan har samlat närmare 40 000 pennor: ”Man är lite koko”

Publicerad

En ser ut som en tennisracket – en annan fungerar som en slipsnål. I radhuset i Älta utanför Nacka har Jan Söderlind cirka 40 000 pennor av olika slag.

– Det finns inget mål, det är bara att samla, säger han.

Sedan 70-talet har Jan Söderlind samlat på sig både blyerts- och kulspetspennor. Med släktingar som har arbetat utomlands, och som tidigare maratonlöpare, är Jan en berest man.

– En penna är från Florida för min svågers son jobbade på en båt i Fort Lauderdale. En annan är från Indien eftersom min frus fasters man bodde där.

Enligt Jan finns dock inget speciellt syfte mer än samlandet i sig. Majoriteten av pennorna har han fått av familj, vänner och bekanta – men också av andra pensionärer.

– Vi ses på café varje tisdag och då brukar de komma med en del pennor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.