Foto: Privat

Jennifer fastnade i snökaos i Stockholm – i 16 timmar

Uppdaterad
Publicerad

16 timmar i en bil, i snökaos, omdirigerad flera gånger och ofrivilligt uppslukad i total trafikförvirring. Så beskrivs bäst den mardrömresa som 30-åriga Jennifer Lovehav hamnade i under onsdagen. Nu berättar hon för SVT Nyheter om ovädersdagen som aldrig verkade ta slut.

– Vi åkte från Nyköping klockan 9.00 i morse för att jag skulle åka på konferens. Men vi kom bara till Liljeholmen (i södra Stockholm) ungefär. Där var det tvärstopp, och där stod vi sedan i tio timmar, säger Jennifer Lovehav till SVT Nyheter vid klockan 01.00 när hon och barnen fortfarande inte kommit fram.

Hon har gjort den där resan från Nyköping till Stockholm flera gånger tidigare. Barnens mormor och morfar bor utanför Stockholm, så det blir några turer varje år.

Den här gången hade dock Jennifer den utomordentliga oturen att pricka in den dag då Stockholmsområdet drabbats av ett sällan skådat snökaos, något som tidningen Expressen var först med att rapportera om.

Första stoppet: Tio timmar

När det blev tvärstopp i höjd med Liljeholmen under onsdagen kunde Jennifer aldrig föreställa sig vilken slags dag hon och barnen hade framför sig.

– Vi hade ingen mat eller vatten i bilen, för jag hade ju tänkt att det här skulle gå ganska snabbt, säger Jennifer.

Efter tio timmar vid Liljeholmen började det röra på sig något, bara för att lite längre fram mot Stora Essingen ta stopp igen.

– Där var det stopp igen, och vi blev stående i över en och en halv timme, säger Jennifer, och tillägger:

– Då var det en jättesnäll man som gav en flaska vatten till mig och barnen.

På väg norrut – skickades till Årsta

Jennifer berättar vidare om poliser vid Essingeöarna som var utskickade för att dirigera om trafiken. Hon och barnen, som var på väg norrut, fick vända åt helt fel håll och blev ombedda att köra mot Årsta.

– Då blev man ju lite panikslagen, för jag har ingen jättekoll i Stockholm. Men vi åkte dit, till rondellen där (nära Årstafältet), säger Jennifer, och fortsätter:

– Där blev det tvärstopp igen. Och där stod vi till halv ett, säger hon.

E20 i norrgående riktning blev alltså en omöjlighet för Jennifer och barnen, och alla andra trafikanter också för den delen. Istället lyckades hon med hjälp av sin man över telefon, och en hjälpgrupp på Facebook, bli lotsad in till centrala Stockholm, igenom staden och ut norröver.

Nästan framme efter 16 timmar

När SVT Nyheter når Jennifer vid klockan 01.00 har det gått 16 timmar sedan bilfärden startade i Nyköping. Efter en monumentalt lång resdag är målet, Jennifers föräldrar i Vallentuna, snart nått.

– Nu ska jag snart försöka sova några timmar. Sedan ska jag köra till Nacka nu på morgonen, men det vet jag inte hur det ska gå, säger hon.

Hur mår ni, du och barnen?

– Helt slut mentalt. Jag har verkligen varit helt lugn hela vägen för att inte stressa upp barnen, och det har ändå gått jättebra tack vare det.

Vad säger du om hela trafiksituationen?

– Jag förstår ju att det blir köer på grund av vädret, men det kan inte bli såhär, säger Jennifer Lovehav, och avslutar:

– Det ska inte behöva hända. Jag upplever att snöröjningen har varit jättedålig, folk har inte dubbdäck på sina bilar, och alla dessa lastbilar – de förstör, för de har ju inte dubbdäck. När de kör fast så blir det ju katastrof.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snörekord i Stockholm

Mer i ämnet