Maja Hallén Fellenius är 15 år och tävlar i karting för Järfälla Motorklubb. Foto: SVT

Järfälla Motorklubb läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

400 ungdomar från Stockholmsregionen blir utan kartingbana när markavtalet med Järfälla Motorklubb sägs upp efter nyår. Anledningen är att markägarna, som består av flera Stockholmskommuner, vill tjäna mer pengar.
– Det är ett svek mot alla ungdomar som vill ha en framtid i den här sporten, säger Jonas Lange styrelsemedlem i Järfälla Motorklubb.

Järfälla Motorklubb är Storstockholms enda SM-klassade kartingbana. Men efter nyår kan det bli slut med det och 400 medlemmar riskerar att bli av med sin bana.

– Det är jätte, jättetråkigt. Om man ska byta hemmabana som till Södertälje till exempel, som är den närmaste, så blir det mer jobb att åka och träna och jag tror att det kommer att vara folk som slutar, säger Maja Hallén Fellenius som är 15 år.

Tävlar utomlands

Hon har har kört kart sedan hon var 10 år och tävlat för Järfälla Motorklubb i tre år. Hennes dröm är att få köra formel ett i framtiden, men hon är orolig för hur det ska gå med träningen om klubben läggs ner.

– Om banan läggs ner kommer jag kanske inte kunna träna lika ofta, vilket är viktigt eftersom jag ska börja tävla utomlands nu nästa säsong, så det känns jättetråkigt att det kanske kommer att påverka, säger Maja Hallén Fellenius.

Ger för lite pengar

Kartingbanan har funnits sedan 80-talet och har drivits av Järfälla Motorklubb i 35 år. Men när det sista 10-åriga avtalet gick ut bestämde markägaren Sollentuna Häradsallmänning, som ägs till 70 procent av Stockholms stad, Järfälla- och Sollentuna kommun, att avtalet inte ska förlängas.

– Skälet till det är helt enkelt att den avkastning som de kan ge är för dålig, säger Lars Keski-Seppälä, styrelseordförande för Sollentuna Häradsallmänning. 

Uppställningsplats för tunga fordon

Istället för kartingbanan vill Häradsallmänningen ha en uppställningsplats för tunga fordon, förvaring för byggmaterial och masshantering samt återvinning. Något som de menar skulle ge betydligt högre avkastning än vad motorklubben kan erbjuda.

– Det är ett svek mot alla ungdomar som vill ha en framtid i den här sporten. Jag ser att man tappar en hel idrottsgren om man stänger ner det här, säger Jonas Lange styrelsemedlem i Järfälla Motorklubb.

Finns ingen ny plats

Någon ny plats att flytta kartingbanan till finns inte och nu hoppas Järfälla Motorklubb att tillräckligt många ska protestera och få Sollentuna Häradsallmänning och kommunerna som ingår där, att ändra sig i sista minuten. Hittills har man fått ihop 2300 namn och även flera politiker säger nu att de vill att kartingbanan ska vara kvar.

– Motorsport är den enda sporten tillsammans med ridning där tjejer och killar tävlar på samma villkor och då tycker jag att det är jättehemskt att förstöra möjligheten för en så fantastisk sport, säger Maja Hallén Fellenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.