Foto: SVT

Jättebeslag av syntetiska droger

Uppdaterad
Publicerad

Tullen har beslagtagit stora mängder av så kallade syntetiska nätdroger på Arlanda och i Malmö under sommaren. Värdet uppskattas till tiotals miljoner kronor på marknaden, men ingen kommer att straffas.

–För svenska mått sätt är beslagen väldigt stora, även ur ett internationellt perspektiv, säger Lars Hansson, nationell tullspecilist på Tullverket.

Tullen har hittills i år beslagtagit 80.000 tabletter och 60 kg syntetisk pulver. Pulvret blir utspätt fler miljoner doser eftersom en dos endast är ett mikrogram.

– Det är blandningar av LSD, Ecstasy och amfetamin. Det är centralstimulerande och hallucinogena droger, säger Lars Hansson, nationell tullspecilist på Tullverket.

I april förra året kom lagen om förstörande av hälsofarliga missbrukssubstanser, den så kallade förstörandelagen,  som gör det möjligt för tullen att omhänderta och förstöra syntetiska droger som ännu inte hunnit narkotikaklassats. Lagen kom till för att få bort nätdrogerna från marknaden.

– Syftet med lagen är att inga ska fällas, det är inget brott begånget utan det är för att skydda människoliv så där fyller lagen väl sitt syfte, säger Lars Hansson, nationell tullspecilist på Tullverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer