Babben Larsson och Johan Glans. Foto: Scanpix.

Johan Glans och Babben Larsson årets ståuppare

Publicerad

Årets standup-komiker heter Johan Glans och Babben Larsson. Vinnarna korades på Standup-galan på Södra teatern i kväll.

Här är alla vinnarna i den tolfte upplagan av Svenska standupgalan, med juruns motivering.

Juruns hederspris – Big Ben på Södermalm i Stockholm

Utan denna klubb skulle den Tredje vågen av svensk standup aldrig varit möjlig. Sveriges äldsta rookieklubb har gett storheter som Björn Gustafsson, Petra Mede och Soran Ismail möjlighet att växa i en jordmån av nyfiken publik. Tio år efter starten är klubben lika vital som alltid och har utvecklat sitt koncept med engelska kvällar och improvisationshumor. Det är en ära att tacka Big Ben!

Årets skrattstock – Humorhimlen lab i P3

För att programmet kontinuerligt tar till vara Sveriges humortalanger. En plantskola där ståuppkomiker kan bredda sin humorkompetens med full kreativ frihet. Framtidshoppen frodas i Humorhimlen lab i P3!

Årets nykomling – Petrina Karlsson

Med perfekt känsla för humorns grammatik. Med Sveriges oemotståndligaste utstrålning. Med en humor som skickligt dansar lina över det otillåtna. Nu när vi äntligen så smått har börjat se henne i tv är det hög tid att ge priset som Årets nykomling plus 25.000 kr i prispengar till Petrina Karlsson!

Årets manlige komiker – Johan Glans

Han var redan allas favoritkomiker, spände bågen ytterligare och reste på en bejublad turné till samtliga fem nordiska länder. Med perfekt tajming och finslipad mimik klarade han det med bravur.

Årets kvinnliga komiker – Babben Larsson

Efter över tjugo år som en av våra allra vassaste komiker satte hon upp en bejublad föreställning om något hon vet mer om än någon annan: Sitt eget liv. Modigt, varmt och framförallt väldigt reoeligt! Babben behöver ingen idrottspsykolog för att vara bäst när det gäller.

Jurun bestod av av Özz Nûjen (juryns ordf), Lena Frisk och Elin Nordén (Malmö Comedy Klubb), Janne Westerlund (Stockholm Comedy Club), Cecilia Stenborg (Rubys Standup i Göteborg), Marcus Johansson och Fritte Fritzson (Klubben Oslipat i Malmö, Jönköping, Uppsala och Stockholm).

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.